Arhiva vesti

EU finansira angažovanje 200 zdravstvenih radnika u Srbiji

EOGRAD – Vlada Srbije, Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) potpisali su sporazum o finansiranju zapošljavanja oko 200 zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv COVID-19, prenosi Tanjug.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici napisao je na svom Tviter nalogu da je potpisao ugovor sa Ministarstvom za evropske integracije i UNOPS-om o donaciji za momentalno zapošljavanje 200 srpskih lekara, medicinskih sestara i ostalih medicinskih radnika, uglavnom mladih, u narednih šest meseci “kako bi se ojačao hitan odgovor Srbije u žaristima koronavirusa u ovim teškim trenucima”.

Sporazum ima za cilj povećanje kapaciteta nacionalnog zdravstvenog sistema kako bi što bolje odgovorilo na dugotrajnu krizu, a sredstva koje je EU za to opredelila iznose oko milion evra.

Kroz program biće nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehničku, kao i savetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za COVID-19.

Izvor: European Western Balkans