Arhiva vesti

Evropski parlament zadovoljan fondom za oporavak, ne i budžetom

Komentarišući zaključke samita EU, pregovarači Evropskog parlamenta za budžet pozdravili su dogovor o fondu za oporavak ali i upozorili da se sporazum o dugoročnom budžetu "ne može uzeti zdravo za gotovo". Kako su istakli, neprihvatljivo je da se budžet EU smanjuje dok građani traže povećanje investicija.

Pregovarački tim EP za višegodišnji fnansijski okvir i sopstvene resurse pozdravio je politički kompromis koji su postigli lideri EU, kao i dogovor da se novokreirani instrument za oporavak Naredna generacija EU finansira zaduživanjem od 750 milijardi evra. Ipak, Parlament ima zamerke na neke ključne aspekte kompromisa, posebno iz dugoročne perspektive.

Kada je reč o fondu za oporavak, ocenjuje se da predstavlja korak napred u novoj ambiciji EU - da bude zelenija, konkurentnja i više digitalna.

Međutim, u pregovaračkom timu EP za budžet žale što su članice odlučile da odustanu od "rešenja za premošćavanje" čiji je cilj bio da građanima odmah pruži hitan odgovor na krizu zbog korona virusa. "S obzirom da broj zaraženih ponovo raste, građanima je potrebna izvesnost", naveli su.

Kako se ističe, EP će nastaviti da radi da se obezbedi da oporavak počne bez odlaganja i boriće se da bude u punoj meri angažovan oko uspostavljanja i sprovođenja instrumenta za oporavak.

"Slika je mnogo negativnija kada je reč o višegodišnjem budžetu. Parlament ne može da prihvati predloženi rekordno nizak plafon... dok građani traže više. Više evropske solidarnosti, više evropske akcije u javnom zdravlju, istraživanjima i digitalizaciji, u istorijskoj borbi protiv klimatskih promena", navode evroparlamentarci.

Pregovarački tim će nastojati da obezbedi unapređenja, uključujući veća sredstva, za programe u budžetu orijentisane na budućnost, poput Horajzona, Erazmusa plus, programa LIFE, InvestEU.

Ocenjuje se i da je kod postizanja kompromisa među liderima EU propuštena prilika da se modernizuje prihodna strana, da bude poštenija i transparentnija.

"EU sada može da pozajmi novac ali nije izvesno kako će dug biti vraćen. Parlament je jasan: oporavak ne treba da smanjuje investicione kapacitete, niti da bude na štetu poreskih obveznika... Podsećamo na naš strogi zahtev - obaveza uvođenja dodatnih vlastitih resursa već 2021. i tokom celog višegodišnjeg budžeta", navodi se.

Takođe, insistiranje na povraćajima iz budžeta, iako Britanija napušta EU, predstavlja korak nazad u evropskom projektu - umesto da budu ukinuti, povraćaji ostaju i čak se povećavaju, istakli su iz tima EP za budžet.

Pored toga, Parlament je i dalje snažno protiv "razvodnjavanja" mehanizma za smanjenje ili suspenziju EU fondova članicama koje ne poštuju vladavinu prava i tim pitanjem se treba odmah baviti a ne odlagati ga.

"Parlament je spreman da odmah počne pregovore kako bi se postigao bolji sporazum za Evropu", naveli su evroposlanici, objavljeno je na sajtu EP.

Pregovarački tim EP za narednih sedmogodišnji budžet EU i reformu sopstvenih resursa čini šestoro evroposlanika.

Poslednju reč o budžetu za naredni sedmogodišnji period ima EP.

Tekući višegodišnji budžet ističe poslednjeg dana 2020.

Kako je najavljeno, Parlament će uvrditi svoje uslove i početi pregovore sa nemačkim predsedavanjem EU što pre.

Izvor: EurActiv.rs