Arhiva vesti

EU pokreće pravni postupak protiv Britanije zbog kršenja sporazuma o Bregzitu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je Evropska unija pokrenula proceduru kršenja ugovora protiv britanske vlade, zbog njenog spornog predloga zakona kojim se odustaje od dela sporazuma o Bregzitu, prenosi N1. 

“Jutros je Komisija odlučila da pošalje pismo britanskoj vladi, u kome je poziva da se drži obaveza. Radi se o prvoj fazi procedure kršenja ugovora”, izjavila je fon der Lajen.

Britanska vlada ima rok od mesec dana da na ovo pismo odgovori Evropskoj uniji.

“Posle razmatranja odgovora ili u odsustvu odgovora, Komisija može ako bude smatrala potrebnim da odluči da izda mišljenje”, rekla je predsednica EK.

Prema predviđenoj proceduri, ovo pitanje može da dođe i do Suda pravde.

Predlog zakona, koji su u utorak usvojili britanski poslanici i koji narednih nedelja treba da razmotri gornji dom Lordova, dovodi u pitanje obaveze koje je Velika Britanija preuzela u sporazumu o Bregzitu.

Kako prenosi N1, odustajanje od odredbi koje se odnose na britansku oblast Severnu Irsku, predviđeno je da bi izbeglo vraćanje na tvrdu granicu sa Republikom Irskom, što se smatralo da je neophodo predvideti radi očuvanja mira na ostrvu.

“Taj predlog zakona je po samoj svojoj prirodi kršenje obaveze o dobroj veri predviđenoj u Sporazumu o povlačenju. Pored toga, ukoliko se usvoji u sadašnjem stanju, on će biti u potpunoj suprotnosti sa protokolom za Irsku i Severnu Irsku”, rekla je u kratkoj izjavi Ursula fon der Lajen.

Pokretanje procedure objavljeno je u trenutku kada britanski i evropski pregovarači vode novu rundu pregovora o svojim budućim trgovinskim odnosima, koja bi trebalo da bude završena u četvrtak.

Na evropskom samitu koji počinje u četvrtak popodne u Briselu, lideri EU trebalo bi da budu obavešteni o stanju pregovora sa Londonom.

Izvor: European Western Balkans