Arhiva vesti

Tužilaštvu EU nedostaju novac i osoblje

Kancelariji evropskog javnog tužioca (EPPO) za planirani početak rada u novembru nedostaje i novca i osoblja, izjavila je šefica te institucije Laura Kodruta Kovesi. Zadatak novoformiranog tužilaštva EU je suzbijanje krivičnih dela kojima se nanosi šteta evropskom budžetu.

Glavna tužiteljka EU Laura Kodruta Kovesi rekla je agenciji Frans pres da je u kancelariji još uvek nepopunjeno nekoliko desetina radnih mesta i da u budžetu za sledeću godinu nedostaje oko 17 miliona evra. Kovesi sredinom oktobra treba da upozna ministre finansija EU sa pripremama za početak rada Tužilaštva.

Savet i Evropski parlament su 2019. imenovali Rumunku Kovesi za prvu glavnu tužiteljku EU i poverile joj zadatak da uspostavi novu instituciju i da njom upravlja.

Kovesi, koja je pre izbora bila šefica antikorupcijske agencije Rumunije, krajem septembra ove godine je sa još 22 tužilaca iz zemalja članica EU položila zakletvu.

Kancelarija EPPO će, međutim, početi da funkcioniše tek kada bude postavljeno i 140 delegiranih tužilaca koji treba da vode konkretne istrage na nacionalnom nivou.

Kovesi za AFP nije želela da daje prognoze o planiranom početku rada EPPO u novembru. "Zemlje članice ih biraju i predlažu. Sve dok njih nema, ne možemo da vodimo istrage", rekla je Kovesi povodom izbora delegiranih tužilaca.

Prema njenim rečima, ni u sedištu EPPO u Luksemburgu nema dovoljno osoblja. "Nedostaju nam analitičari, finansijski istražitelji, pravni savetnici", rekla je Kovesi, precizirajući da je nepopunjeno "80 radnih mesta".

Tužiteljka se požalila i na nedovoljan budžet za EPPO za 2021. godinu.

"Predlog Evropske komisije iznosi 37,5 miliona evra. A nama je poptrebno 55 miliona", rekla je Laura Kodruta Kovesi.

Iznos koji nedostaje je, prema njenim rečima, sitnica u poređenju sa korišću koju će EU imati od Tužilaštva.

Ukazala je na procene da krivična dela u nadležnosti te institucije svake godine koštaju EU između 30 i 60 milijardi evra. Delokrug EPPO biće kriminal uperen protiv finansijskih interesa EU, poput korupcije, pranja novca, prevara i izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost iznad deset miliona evra.

Kovesi je dodala da još uvek postoje i izvesne pravne prepreke, pošto je potrebno harmonizovati 22 različita pravna sistema.

Do sada je, kako je navela, "dobra polovina zemalja članica prilagodila svoje nacionalno zakonodavstvo kako bi integrisale Evropsko tužilaštvo u svoj pravni sistem". To je, na primer, potrebno kako bi službenici EU uopšte imali pravo da vode istrage na nacionalnom nivou, objasnila je Kovesi.

EPPO, koji je prvi put naveden u Lisabonskom ugovoru 2009, koordinisaće nacionalne napore na sprovođenju zakona sa evropskom policijskom i pravodsudnom agencijom - Europolom i Eurodžastom, kao i službom za borbu protiv prevara OLAF.  Tužilac će imati moć da koordiniše policijske istrage, zamrzava i pleni imovinu, hapsi osumnjičene preko granica.

U EPPO učestvuju 22 članice EU - Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Slovačka i Španija.

Izvor: EurActiv.rs