Arhiva vesti

Severna Makedonija se sprema za početak pregovora sa EU, moguć veto Bugarske

Vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov izjavio je da se čine diplomatski napori da se u decembru održi prva međuvladina konferencija sa EU, ali nije isključio da do toga ne dođe zbog protivljenja Bugarske. U međuvremenu je bez uspeha završen još jedan sastanak komisije istoričara koji treba da usaglase zajedničku istoriju dve zemlje. 

"Ne može se iskjučiti da neće biti međuvladine konferencije do kraja ove godine, ali ako je razlog za to makedonski jezik, ja sam OK sa tim", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare 17. oktobra.

On je rekao da se Skoplje priprema za pozitivan scenario i održavanje međuvladine konferencije sa EU i istakao da se prave diplomatski napori da se nađe izlaz iz situacije u koju se došlo zbog bugarskih uslova za početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, kojima se osporavaju makedonska nacija i jezik.

Prema rečima Dimitrova, početak pregovara Severne Makedonije sa EU ili će biti zajednički uspeh ili zajednički neuspeh.

"To (diplomatsko) polje nije neograničeno. Eventualni neuspeh neće biti samo makedonski, već će biti i poraz evropske slike za susednu Bugarsku, ali pre svega za samu Evropu i njene osnovne vrednosti", rekao je vicepremijer Severne Makedonije za evropka pitanja.

Kako je istakao Dimitrov, pravo Makedonaca na samopredeljenje u 21. veku i na ovom kontinentu ne može da bude sporno i ako makedoski jezik postane prepreka za integraciju u EU, postaće sporan i pridev u imenu te unije.

"Ne možete biti evropski, a da se mešate u pravo jednog naroda da kaže šta je i kakav jezik govori. Na ovakav način ne može da se izgradi pravo zdravo prijateljstvo, koje se bazira na međusobnom poštovanju", rekao je Dimitrov.

Bugarski vicepremijer i ministar odbranje Krasimir Karakačanov je pre toga jednoj televiziji u Sofiji rekao da se Bugarska nalazi pod diplomatskim pritiskom da podrži Severnu Makedoniju, ali i da je njegova zemlja suverena i da ima dostojanstvo.

Karakačanov je, kako su preneli makedonski mediji, istakao da u diplomatskom pritisku na Bugarsku prednjači zemlja koja predsedava EU – Nemačka.

Čiji je heroj Goce Delčev?


U međuvremenu je održan prvi sastanak bilateralne komisije istoričara koji treba da usaglase zajedničku istoriju dve zemlje posle deset meseci. Pauzu u razgovorima Skoplje je pripisalo izbornom procesu.

Sastanak bugarsko-severnomakedonske komisije sastavljene od naučnika navodno je bio neuspešan, piše 17. oktobra Euraktiv Bugarska.

Taj format je dgovoren sporazumom Sofije i Skoplja iz 2017. čiji je cilj da se reše zaostali problemi i omogući bivšoj jugoslovenskoj republici da napreduje ka članstvu u EU.

Bugarski istoričar Naum Kajčev, jedan od učesnika razgovora Skoplja i Sofije, rekao je da dve strane na sastanku nisu mogle da se slože oko identiteta Goce Delčeva koga i u Bugarskoj i u Severnoj Makedonoji smatraju nacionalnim herojem.

On je preneo reči jednog od kolega iz Skoplja: "Ako priznam da je Goce Delčev Bugarin, obesiće me na prvu banderu".

Profesor Kajčev je takođe ukazao na negativnu retoriku prema Bugarskoj u medijima u Severnoj Makedoniji, što se, prema njegovim rečima, odrazilo na rad zajedničke komisije naučnika.

Izvor: EurActiv.rs