Arhiva vesti

Vlada usvojila Pregovaračku poziciju za poglavlje o socijalnoj politici i zapošljavanju

BEOGRAD – Vlada Republike Srbije usvojila je Pregovaračku poziciju za vođenje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji za Poglavlje 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, koje je u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i koja je prosleđena institucijama Evropske unije, navodi se u saopštenju.

“Usvajanjem Akcionog plana u maju 2020. godine i Pregovaračke pozicije za Pregovaračko poglavlje 19, kojima su definisana važna pitanja za život građana, načinjen je još jedan korak ka evropskim integracijama, budući da su ti dokumenti preduslov za otpočinjanje pregovora Republike Srbije sa Evropskom komisijom u oblastima iz ovog pregovaračkog poglavlja”, saopštilo je resorno ministarstvo.

Saglasno novoj metodologiji, ovo poglavlje zajedno za pregovaračkim poglavljima 10 – Informacijsko društvo i mediji, 16 – Oporezivanje, 17 – Ekonomska i monetarna politika, 20 – Industrijska politika i preduzetništvo, 25 – Nauka i istraživanje, 26 – Obrazovanje i kultura i 29 – Carinska unija, sistematizovano je u Pregovarački klaster “Konkurentnost i inkluzivni rast”.

Pregovori će se otvarati u svim poglavljima iz klaster odjednom, nakon što se ispune merila za otvaranje poglavlja.

Izvor: European Western Balkans