Arhiva vesti

Evropska unija razočarana odlukom srpskih vlasti o zabrani šetnje u okviru Europrajda

foto: wirestock on Freepik

BRISEL – Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je u utorak da je EU razočarana zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zabranilo šetnju u okviru Europrajda u Beogradu.

„Kako su organizatori najavili da će ispitati alternative, uključujući pravne lekove protiv zabrane, EU izražava nadu da će rešenje biti pronađeno pre 17. septembra, kako bi šetnja prošla mirno i bezbedno“, navodi se u saopštenju.

EU podseća da je šetnja postala suštinski deo Europrajda od kada je uvedena, pre 30 godina. Dodaje se da je šetnja “javni izraz volje za borbom protiv diskriminacije” kao i da promocije jednakih  prava za LGBTQ+ osobe. „Šetnja predstavlja najvidljiviji deo Evroprajda. Ne može biti Evroprajda bez šetnje“, zaključuje se u saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je u utorak na Tviteru da odluka o zabrani šetnje nije dobra vest. “Ohrabruju signali da organizatori i vlasti u Srbiji nastavljaju da traže moguće rešenje za marš”, napisao je Bilčik.

Poslanička grupa Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu (S&D) saopštila je na Tviteru da je otkazivanje planiranje šetnje loša slika države koja pristupa EU. Dodali su da je zabrana marša “crna mrlja” kada je u pitanju stanje osnovnih prava u Srbiji.

Evropski Zeleni saopštili su juče da će bez obzira na odluku vlasti u Srbiji da zabrane šetnju zakazanu za subotu 17. septembra, predstavnici te političke partije u EP biti u Beogradu kako bi podržali srpsku i evropsku LGBTQ+ zajednicu.
Poslanica EP iz redova Zelenih i kopredsedavajuća te poslaničke grupacije  izjavila je juče da je zabrana marša loša vesta koja šalje pogrešna signal LGBTQ+ zajednici i svim borcima za ljudska prava u Srbiji i Evropi.
“Oni koji marširaju za ljudska prava i naše zajedničke evropske vrednosti zaslužuju puno poštovanje svojih prava i angažovanje državnih organa da ih zaštite. Ne možemo da dozvolimo da nasilje, mržnja i pretnje pobede mirna okupljanja. Mora se učiniti sve da se marš Europrajda održi i da se nađe rešenje”, izjavila je Melani Vogel.

Tomas Vajc, kopredsedavajući Evropske zelene stranke i poslanik u Evropskom parlamentu ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “gaji imidž antidemokratske Srbije”.

“Beograđani su na nedavnim izborima pokazali da žele otvoren i progresivan grad. Europrajd je bio jasna prekretnica u ovom razvoju. Umesto da promoviše toleranciju i ljudska prava, Vučić prihvata ekstremno desničarku retoriku straha i mržnje”, zaključio je Vajc.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) zvanično je uputilo juče odluku organizatorima Europrajda da će Parada planirana za subotu biti zabranjena. Organizatori manifestacije poručuju da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i uložiti žalbu protiv ovakve odluke MUP-a.

Izvor: European Western Balkans