Arhiva vesti

NKEU: Političke elite u Beogradu i Prištini nisu spremne da reše kosovsko pitanje

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Biće veliki pritisci da se kosovsko pitanje reši ove godine, ali ne deluje da su javnosti u Beogradu i Prištini i političke elite spremne, pa će se možda koristiti različite vrste opstrukcija da se to izbegne, od sukoba do vanrednih izbora, rečeno je danas na konferenciji “U susret sporazumu” Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), prenosi FoNet.

Direktor Instituta za regionalni ekonomski razvoj i koordinator Radne grupe NKEU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić istakao je da će biti veliki pritisci da se kosovsko pitanje reši ove godine zbog izbora u SAD i za Evropski parlament naredne godine.

“Ceo proces dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije (EU), transparentan je u meri u kojoj može biti, kao što to kaže specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, objasnio je Mijačić. Francusko-nemački papir je kao “slon u sobi”, niko ga nije video i pročitao, a o njemu se puno razgovara, rekao je Mijačić i napomenuo to nije konačan predlog sporazuma već predlog za diskusiju.

„Sporazum treba da nam donese mir u eri Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, rekao je on“, dodajući da je Briselski sporazum doneo mir u eri Vučića i Hašima Tačija.

Mijačić ukazuje da bez obzira na verziju koja se pojavila u medijima, šest tačaka su konstanta, a to su da Srbija prizna neku vrstu pravnog subjektivititeta Kosova, da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim institucijama, odnosno da nema formalnog priznanja makar do ulaska Srbije u EU.

Prema njegovim rečima, radi se i o pitanjima zaštite Srba na Kosovu odnosno pravu na samoupravu i statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i investicijama i regionalnih integracija.

“Svima je jasno da Srbija neće i ne može da prizna nezavisnost Kosova, ali se traže modeli normalizacije i to je ovaj okvir sa kojim je međunarodna zajednica izašla“, rekao je Mijačić, dodajući da je to je ono što će biti, ne postoji alternativa ovom okviru. Postoji mogućnost da se jezički preformuliše, ali realno i izvesno – to je to”, smatra Mijačić.

„Da bi se došlo do dijaloga, potrebno je uspostaviti bezbednost na severu i zaustaviti jednostrane akte, potreban je povratak Srba u institucije, a preduslov za to je formiranje Zajednice srpskih opština. Sve su to uslovi da bi se došlo do pomaka u pregovorima“, rekao je on i ponovio da će ovo biti izazovna godina, jer se u njoj moraju rešiti neke stvari zbog izbora koji očekuju naredne godine SAD i Evropski parlament.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković naglasila je da je Srbija “ta koja želi u klub – EU”, gde postoje pravila.

“Ta pravila se nisu suštinski mnogo promenila, samo su postala “fluidnija u smislu dinamike” imajući u vidu globalnu situaciju rata u Ukrajini . Jedino trajno, održivo rešenje odnosa Beograda i Prištine je članstvo u EU. Jedino ako se integrišemo zajedno, ako ne postoji svest o podelama na taj način, možemo na duži vremenski period da stabilizujemo sitaciju“, ocenila je Selaković.

Ona je dodala i da je izostanak predstavnika države na ovakvom skupu dobra ilustracija odnosa prema civilnom sektoru.

„Nemamo suštinski uspostavljen iskren odnos i partnerstvo države i civilnog društva i na osnovu konkretnih tema procenjuju se rizik i šteta i onda se reaguje na ono što stiže od civilnog društva“, zaključila je ona.

Izvor: European Western Balkans