Arhiva vesti

Dokumentarni film „Vreme stabilokratije“ u četvrtak u 20h na N1

foto: Evropska unija

BEOGRAD – “Vreme stabilokratije”, drugi dokumentarni film u produkciji portala European Western Balkans, biće premijerno emitovan u četvrtak u 20h na televiziji N1.

Kako ističu autori filma, građani regiona se već decenijama bore za demokratiju, slobodu i pravednije društvo. Članstvo u Evropskoj uniji videli su kao put za ostvarenje svojih želja, a Evropu kao saveznicu u toj borbi. Nakon 20 godina procesa evropskih integracija, čini se da su u toj borbi građani ostali sami.

Ovo je prvi film u regionu Zapadnog Balkana koji pokriva fenome stabilokratije. O njemu su govorili eksperti za Zapadni Balkan i evropske integracije, kao i neposredni učesnici demokratskih procesa u regionu.

Jedan od autora filma Nikola Burazer ocenjuje je da je danas upravo zbog važnosti ambicije za članstvom u Evropskoj uniji i evropeizacijom samog regiona neophodno kritički govoriti o stabilokratiji i ulozi EU u stvaranju ovog fenomena.

“Kako bi proširenje Evropske unije na Zapadnom Balkanu postalo realnost, demokratija i vladavina prava moraju biti u srži procesa. Naš cilj treba da bude da zemlje u regionu budu na istom nivou na kome su države članice EU, i zato je ovaj film svojevrstan alarm za sve one koji žele da vide demokratizaciju i članstvo država regiona u Evropskoj uniji”, ocenio je Burazer.

Produkciju filma su podržali Evropski fond za Balkan i Ambasada Kraljevine Švedske kroz projekat Beogradske otvorene škole.

Izvor: European Western Balkans