Arhiva vesti

Borelj nakon razgovora u Briselu: Evropski plan prihvaćen, nastavljaju se pregovori oko modaliteta implementacije

foto: Evropska unija

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da su na današnjim razgovorima u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti iskazali spremnost da Beograd i Priština pristupe sprovođenju postignutih sporazuma, ali je ocenio da su potrebni dodatni sastanci.

„Ostvaren je napredak, ali je potreban dodatni rad, kako bi se sprovelo ono što je dogovoreno“, rekao je Borelj. On je naveo da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograd i Priština ne mogu ostvariti svoju evropsku budućnost.

Borelj je izjavio da je predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine podržalo svih 27 članica Unije, na najvišem nivou. Vučić i Kurti su se složili da nisu potrebni novi razgovori o predlogu EU, čiji će tekst uskoro biti objavljen.

„Radi se o sporazumu za građane Kosova i Srbije, a ne EU, naveo je Borelj. Prema njegovim rečima, sporazum se odnosi na slobodu kretanja stanovnika Kosova i Srbije, nesmetano korišćenje automobilskih registarskih tablica i diploma, bolju mogućnost zapošljavanja, lakšu trgovinu. Taj sporazum za Srbe na Kosovu znači veću bezbednost i prava, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu i kulturne i verske objekte“, izjavio je Borelj i najavio nastavak šatl diplomatije i novi sastanak Vučića i Kurtija tokom marta.

Borelj je naveo da je EU pozvala Beograd i Prištinu da implementiraju do sada postignute sporazume, jer to predstavlja obavezu. Prema Boreljovim rečima, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak će posetiti Beograd i Prištinu, kako bi pripremio novi sastanak Vučića i Kurtija.

“Obe strane su se složile da neće preduzimati akcije koje bi mogle dovesti do rasta napetosti. Sporazum nije važan samo za Kosovo i Srbiju, već i za bezbednost, stabilnost i napredak celog regiona“, izjavio je Borelj. Uz konstataciju da će Lajčak nastaviti svoju šatl diplomatiju, Borelj je izrazio uverenje da bi rad mogao biti u potpunosti završen pre sledećeg sastanka Evropskog saveta, polovinom ili krajem marta.

Nakon razgovora u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak bio “uobičajeno težak“ i da veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu. Dodao je da je za Srbiju “prioritet svih prioriteta“ implementiranje Zajednice srpskih opština.

“Ja sam insistirao na ZSO, i evropski predstavnici. Mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti, videćemo“, rekao je Vučić i izrazio bojazan da će sada ZSO biti začkoljica i da će dve strane “zaglaviti na nečemu što je odavno potpisano“.

Bio sam voljan da potpišem, ali je druga strana odbila, izjavio je večeras kosovski premijer Aljbin Kurti po završetku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

U obraćanju medijima posle sastanka u Briselu, Kurti je kao gubitak ocenio to što večeras nije potpisano ništa od onoga što je dogovoreno.

“Ovo je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način“, rekao je Kurti o predlogu EU, prenosi Koha.

„Nisam potpisao, jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i predsednik Srbije“, ocenio je Kurti, dodajući da su četiri premijera država Zapadnog Balkana potpisala tri sporazuma u regionu.

Izvor: European Western Balkans