Arhiva vesti

Fon Kramon: Ako nema reformi u oblasti vladavine prava, nema novca od EU

foto: pixabay

BEOGRAD – Ključni prioritet Evropske unije u procesu pristupanja Srbije su osnove – uključujući slobodu izražvanja i medijske slobode, izjavila je u intervjuu za portal Nova.rs poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Zelenih i izvestiteljka EP za Kosovo, Viola fon Kramon.

“Medijski pejzaž Srbije se brzo pogoršao i mi insistiramo na jasnoći kada je u pitanju vlasništvo nad medijima, zaštita novinara, borba protiv SLAPP tužbi”, rekla je Fon Kramon dodajući da se u izveštaju EP o Srbiji eksplicitno spominju slučajevi krivičnih prijava protiv redakcija KRIK-a i Danas.

On je dodala da bi EU želela da vidi punu implementaciju medijske strategije, kao i dodelu pete frekvencije, “jer to može doprineti značajnom unapređenju slobode medija”.

Prema njenim rečima, EU je svesna mogućnosti da Srbija ostane zauvek na evropskom putu, koristi sredstva EU, ali izbegava da sprovede reforme u oblasti vladavine prava, dodajući da zato EU insistira na demokratiji, vladavini prava i slobodi medija.

“Domaće reforme su za nas ključne i trudimo se da to povežemo sa korišćenjem sredstava. Prosto rečeno, ako nema reformi u oblasti demokratskih standarda ili vladavine prava – nema novca od EU. To mora biti jasno svima u regionu Zapadnog Balkana, a ne samo Srbiji”, rekla je Fon Kramon.

Govoreći o tvrdnjama da Srbija postaje “balkanska Rusija”, poslanica u EP ocenila je da je izvesno da bi međunarodni položaj Srbije bio mnogo bolji da je uvela sankcije Rusiji.

“Primetili smo svrstavanje Srbije u UN i drugim međunarodnim forumima, ali ono što treba da vidimo nije samo uvođenje sankcija već i jasan otklon od Rusije. Prisustvo RT-a i Sputnjika, koji proizvode sadržaje na srpskom jeziku, to čini izuzetno teškim i zato insistiramo da Srbija treba da ih zabrani. Takođe, proruski direktor BIA Aleksandar Vulin je još jedan primer zašto Srbija ima reputaciju ruske marionete na Balkanu. Gubimo poverenje u srpsku obaveštajnu službu i ja bih se lično plašila da uradim nešto protiv Rusije u Srbiji sve dok on drži tu poziciju”, izjavila je Fon Kramon u intervjuu za Nova.rs. 

Na pitanje šta sporazum iz Ohrida znači za Kosovo, a šta za Srbiju, Fon Kramon je ocenila da su dogovor od 27. februara i aneks za implementaciju “revolucionarni, jer donose novi kvalitet dijalogu”.

“Od kriznog raspoloženja prelazimo na razgovore o suštini i skoro punu normalizaciju odnosa. To donosi koristi i Srbiji i Kosovu jer zaista otključava njihove evropske puteve. Oni dobro znaju da bez konačnog rešavanja svih pitanja između njih nema prave EU integracije. Štaviše, sporazum omogućava Srbiji da obezbedi zaštitu kosovskih Srba i svog kulturnog nasleđa na odgovarajući način, dok Kosovo dobija puno poštovanje i priznanje za dokumente, trgovinu i tako dalje”, rekla je poslanica u Evropskom parlamentu.

Izvor: European Western Balkans