Evropska komisija usvojila program prekogranične saradnje Srbija – BJRM
IPA II Vesti/članci/analize

Evropska komisija usvojila program prekogranične saradnje Srbija – BJRM

26.11.2016.

Evropska komisija usvojila je novi Program prekogranične saradnje Srbija – Bivša jugoslovenska repubika Makedonija. Finansiranje programa u visini od 3,5 miliona evra obezbeđeno je kroz pretpristupni fond Evropske unije (IPA fond) za period 2016-2020, a program kofinansiraju zemlje učesnice. Za prvu fazu sprovođenja Programa u 2016. i 2017. godini na raspolaganju je 1,4 miliona evra.

Ovo je prvi prekogranični program između Srbije i BJRM. Kao prioriteti Programa prekogranične saradnje Srbija-BJRM su: promocija zapošljavanja, mobilnost radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inkluzije, podsticanje razvoja turizma  i očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa.

Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata biće u Leskovcu, dok će njegova ispostava biti u Kumanovu u BJRM.

U Srbiji, Program obuhvata teritoriju Jablaničkog okruga (grad Leskovac i opštine Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava) i Pčinjskog okruga (grad Vranje sa dve opštine – Vranje i Vranjska Banja i opštine – Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo).

U BJRM, teritorija programa je: Severozapadni region (opštine Kratovo, Lipkovo, Kumanovo, Staro Nagoričane, Rankovce i Kriva Palanka), Skopski region (opštine Aračinovo, Čučer Sandevo, Ilinden, Petrovec, Sopište, Studeničani, Zelenikovo) i opštine grada Skoplja (Butel, Gjorče Petrov i Saraj).

Površina na kojoj će se Program sprovoditi je veća od 10.000 kvadratnih kilometara i obuhvata oko 732.000 ljudi koji žive u 30 opština.

Programi prekogranične saradnje imaju za cilj da jačaju prekograničnu saradnju kroz zajedničke lokalne i regionalne inicijative i projekte. Evropska unija tako pomaže unapređenje održivog privrednog i društvenog razvoja u pograničnim regionima u brojnim oblastima kao što su unapredjenje životne sredine, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, podsticanje razvoja preduzetništva, turizma, malogranične trgovine, kao i unapređenje integracije prekograničnih tržišta rada, inicijativa lokalnog zapošljavanja, jednakosti polova i jednakih prilika, obuke i uključivanje u društvo.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji