Arhiva: U fokusu

Izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU

Izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU

Srbija je ove godine ostvarila istorijski napredak u evropskim integracijama, ali je čekaju ozbiljni izazovi u domenu ekonomije i vladavine prava, kaže se u sažetku godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku koji je danas zvanično predstavljen u Briselu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport danas je posle sastanka u Palati „Srbija” predao premijeru Ivici Dačiću Izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.
Dačić je poručio da je ovo najpovoljniji izveštaj do sada i naglasio da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju kriterijuma i neophodnim unutrašnjim reformama.

„Bez obzira što se Izveštaj tek danas zvanično predstavlja mogu da dam prvu ocenu - da je i pored određenih zamerki, ovo jedan od najpovoljnijiih Izveštaja Evropske komisije i da smo zadovoljni ocenama“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, suštinski je važna ocena u Izveštaju da su odnosi Srbije i EU ušli u jednu novu fazu, da je došlo do kvalitativnog napretka u reformama u Srbiji, kao i po pitanju stabilnosti i saradnje u regionu i dijaloga sa Prištinom.

„Naravno da će Srbija u narednom periodu obratiti pažnju na primedbe koje postoje. Nama je cilj ne samo da Srbija uđe u EU, nego da Evropa dođe ovde“, poručio je premijer.
On je rekao da će Srbija nastaviti putem unutrašnjih reformi i dijaloga sa Prištinom kao i sa naporima za stabilizacju prilika u regionu.

„Ovo je bila istorijska godina na putu Srbije ka EU", kaže se u zaključku izveštaja EK koji je komesar za proširenje Štefan File danas zvanično predstavio poslanicima na sednici Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

File je danas poručio da je 2013. godina bila dobra godina za proširenje.
On je na svom tviter nalogu, kao obrazloženje, napisao da su ove godine Beograd i Priština postigli istorijski sporazum, da je Hrvatska ušla u EU, a da je EU dobila Nobelovu nagradu za mir.


Izveštaj za 2013. godinu na engleskom jeziku možete da preuzmete ovde.

Dokument "Strategija proširenja i ključni izazovi 2013 -2014" na engleskom možete da preuzmete ovde.

(Preuzeto sa sajta Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije)

Najnovije