Arhiva: U fokusu

Okvir za odnos UK i EU biće poznat do oktobra 2018. godine

Okvir za odnos UK i EU biće poznat do oktobra 2018. godine

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije rekao je da okvir za budući odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i EU mora biti dogovoren do oktobra naredne godine. On je istakao da EU želi da se proces izlaska UK iz EU završi do kraja decembra 2020. godine ocenivši da je to logičan datum s obzirom na to da 31. decembra pomenute godine ističe sedmogodišnji budžetski ciklus EU.

Evropska komisija je 20. decembra usvojila nacrt pregovaračkog okvira kojim je formalno utvrđen tranzicioni period za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, za vreme kojeg će London morati da ispuni sve predviđene obaveze, dok će sa druge strane izgubiti pravo glasa u institucijama EU.

Barnije nije govorio o tome šta će se dogoditi ako UK ne bude spremna da napusti Uniju do 2020. niti o tome na koji način će biti obračunat iznos koji UK treba da izdvoji u budžet EU.

Govoreći na konferenciji za novinare u Briselu, Barnije je rekao da, na dan kada UK napusti EU, svi međunarodni dogovori uključujući i postojeće ugovore o slobodnoj trgovini, kao i sporazume sa drugim državama, neće biti više primenljivi u UK i da London mora da preduzme korake kako bi ponovo ispregovarao sve sporazume. 

Najnovije