Brexit: Evropska komisija objavila nacrt zakonskog teksta o prelaznim aranžmanima
Arhiva: U fokusu

Brexit: Evropska komisija objavila nacrt zakonskog teksta o prelaznim aranžmanima

09.02.2018.

Evropska komisija je danas objavila nacrt zakonskog teksta o prelaznim aranžmanima koji će biti dodat sporazumu o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva, pošto je ta zemlja uložila zahtev da ostane deo jedinstvenog tržišta i carinske unije na kratak, ograničeni period nakon povlačenja iz Unije 30. marta 2019.

Tekst usvojen danas odražava jasan mandat koji su države članice poverile Komisiji ukoliko takvi aranžmani budu neophodni. Konkretno, tekst je načela izložena u smernicama Evropskog saveta od 29. aprila 2017. i 15. decembra 2017, kao i pregovaračke smernice usvojene 29. januara 2018, pretočio u zakonski okvir.

Ujedinjeno Kraljevstvo će, budući da ostaje deo jedinstvenog tržišta i carinske unije (uz poštovanje sve četiri slobode) do 31. decembra 2020, morati da poštuje zakone EU i biće pod jurisdikcijom Evropskog suda pravde. Tokom tog perioda, pravne tekovine Unije će se u potpunosti primenjivati u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po automatizmu će se primenjivati i sve izmene zakonodavstva, ukoliko ih bude.

Budući da će Ujedinjeno Kraljevstvo postati treća zemlja 30. marta 2019, ono više neće imati predstavnike u institucijama, agencijama, telima i kancelarijama Unije. Nacrt zakonskog teksta (vidi ovde) će biti predmet rasprave 27 članica EU, pre nego što bude formalno prosleđen Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: Delegacija EU u Srbiji