Akcioni plan za vojnu mobilnost: EU preduzima korake u pravcu odbrambene unije
Arhiva: U fokusu

Akcioni plan za vojnu mobilnost: EU preduzima korake u pravcu odbrambene unije

30.03.2018.

U skladu s obavezom koju je predsednik Junker preuzeo da se do 2025. izgradi punopravna odbrambena unija, Komisija i visoka predstavnica danas predstavljaju akcioni plan za poboljšanje vojne mobilnosti unutar i izvan Evropske unije. Olakšavanje kretanja vojnih trupa i imovine je neophodno za očuvanje bezbednosti evropskih građana i izgradnju delotvornije, kredibilnije i povezanije Unije, u skladu sa Zajedničkim saopštenjem o unapređenju vojne mobilnosti u EU iz novembra 2017. i globalnom strategijom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU. U današnjem akcionom planu je utvrđen niz operativnih mera za uklanjanje fizičkih, proceduralnih i regulatornih prepreka vojnoj mobilnosti. Za sprovođenje akcionog plana će biti ključna tesna saradnja s državama članicama EU i svim relevantnim akterima.

Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku/potpredsednica Federika Mogerini izjavila je: „Promovisanje mira i garantovanje stabilnosti našim građanima su osnovni prioriteti Evropske unije. Olakšavanjem vojne mobilnosti u EU možemo na delotvorniji način da sprečavamo krize, efikasnije sprovodimo misije i brže reagujemo na nove izazove. To će biti naredni korak u produbljivanju saradnje na nivou  EU, u okviru stalne strukturirane saradnje, koju smo nedavno zvanično uspostavili kao i saradnje s našim partnerima, pre svega s NATO-om. Verujemo da kao EU u današnjem svetu možemo biti delotvorni samo ako sarađujemo.”

Komesarka za saobraćaj Violeta Bulc dodaje: „Cilj nam je da bolje iskoristimo saobraćajnu mrežu kako bismo osigurali da se pri planiranju infrastrukturnih projekata uzmu u obzir vojne potrebe. To znači da ćemo javna sredstva trošiti efikasnije i da ćemo bolje opremiti saobraćajnu mrežu, a samim tim i obezbediti brzu i neometanu mobilnost širom kontinenta. U pitanju je kolektivna bezbednost.”

Više informacija pronađite u saopštenju za medije dostupnom na svim jezicima EU kao i u informativnom listu.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji