Arhiva: U fokusu

Maroš Šefčovič najavio kandidaturu za predsednika EK

Maroš Šefčovič najavio kandidaturu za predsednika EK

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič saopštio je da će se kandidovati za narednog predsednika izvršnog organa Evropske unije, uz obećanje da će pokušati da ublaži tenzije između zapadnih država i novijih članica sa istoka Evrope. Šefčovič je najavio da će tražiti nominaciju Partije evropskih socijalista (PES), političke grupe levog centra u Evropskom parlamentu.

"Znam da je to dug i težak proces. Uradiću sve da dobijem podršku socijal-demokratskih partija širom EU", izjavio je 4. juna Šefčovič novinarima u Bratislavi.

Izbor naslednika Žan-Klod Junkera, kome mandat ističe 2019, veoma je neizvestan, a lista potencijalnih kandidata je dugačka.

O novom predsedniku EK treba da se dogovore lideri zemalja članica EU posle izbora za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019. Njihovog kandidata zatim treba da potvrde evropski poslanici pre nego što novi predsednik preuzme dužnost u novembru 2019.

Šefčovič (51), slovački član Evropske komisije zadužen za energetsku uniju, u Briselu je od 2004, a bio je evropski komesar za obrazovanje, kulturu i mlade.

Prema njegovim rečima, češka delegacija je predložila njega za kandidata za predsednika Komisije tokom sastanka partija levog centra, na kojem su učestvovale i poljske, mađarske i bugarske političke grupe, preneo je Rojters.

"Daću sve od sebe da ovaj proces iskoristim da skrenem pažnju na jaču industrijsku politiku, snažniju poziciju EU u međnarodnoj trgovini i razumevanje između novih i starih članica", rekao je Šefčovič.

Vlade Mađarske i Poljske su posebno bile umešane u niz sporova s Briselom, između ostalog zbog migrantske krize i nezavisnosti pravosuđa.

Kampanja

Imajući u vidu slabiju poziciju partija levog centra, Šefčoviča, i da bude izabran za kandidata PES-a, čeka teška borba za mesto predsednika Komisije.

S druge strane, on je član slovačke vladajuće partije Smer tako da bi imao podršku vlade u svojoj zemlji.

Za razliku od njega, neki drugi mogući kandidati levog centra, kao što su evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovici iz Francuske, šefica diplomatije EU Federika Mogerini iz Italije ili prvi potpredsednik EK Frans Timermans iz Holandije, dolaze iz zemalja u kojima su druge partije na vlasti.

Ko god da dobije podršku PES-a, boriće se za glasove većine lidera u Evropskom savetu.

Među drugim mogućim kandidatima koji se pominju u Briselu su glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vestager.

 

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije