Arhiva: U fokusu

Civilno društvo traži pro-EU platformu kao odgovor na populizam

Civilno društvo traži pro-EU platformu kao odgovor na populizam

Dok se evroskeptični populisti udružuju pred evropske izbore na proleće u pokušaju da ih pretvore u referendum o samom postojanju EU, civilno društvo poziva napredne snage da se ujedine u odbrani bloka. Organizacije civilnog društva zalažu se za široku koaliciju Savez Evropa koja bi se borila za naprednu i otvorenu Evropu. 

Za manje od godinu dana Evropljani će izaći na birališta a bojazni da će krajnje desničarske anti-EU partije povećati prisustvo u EP rastu. Neke od njih su već na vlasti ili vrlo blizu u više članica, uključujući Italiju, Poljsku, Mađarsku i Austriju. 

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obznanio je da namerava da napravi "Ligu liga" kao krovnu organizaciju partija krajnje desnice dok je bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa najavio da će kroz fondaciju koju će osnovati pomoći tim snagama u Evropi da još više ojačaju.

 Kao odgovor na nacionalističko-populističke pokrete, organizacije poput CIVICO Evropa i Puls Evrope traže od evropskih građanskih pokreta, javnih ličnosti, političara i građana da formiraju koaliciju Savez Evropa da raspravlja i redizajnira Evropu sutrašnjice. 

"Želimo da čujemo glas građana o tome kako da poboljšamo otvorenost i napredak EU društva", rekli su predstavnici tih organizacija.

 Oni će narednih meseci u sklopu priprema za evropske izbore u maju organizovati građanske konvencije a kulminacija procesa biće Evropski kongres obnove u januaru. 

"Sebične nacionalne vlade vode ka ratu. Želimo da ujedinimo evropske građane - nećemo (ponovo) da žrtvujemo našu budućnost na oltaru nacionalizma", ističu pristalice Saveza Evropa.

 Sledeći evropski izbori "možda neće biti, prvi put možda, referendum o nacionalnim vladama već bi mogli da budu o ključnim pitanjima koja mogu da oblikuju budućnost Unije".

 Stoga građani treba da kažu kakvu sudbinu EU žele je oni "mogu da pomognu da se obnovi legitimitet EU i modernizuje partijski pejzaž". 

Iako su inspiraciju našli u platformi francuskog predsednika Emanuela Makrona, oni imaju svoje ideje za predstojeće izbore. 

U međuvremenu Makron radi na svom proevropskom projektu sa liderom španske partije centra Građani (Ciudadanos) Albertom Riverom i drugim političkim liderima koji isto misle, poput bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija ili šefa nemačkih Slobodnih demokrata Kristijana Lindnera. 

To bi međutim moglo da ugrozi postojanje sadašnjeg liberalnog bloka u Evropskom parlamentu, Saveza liberala i demokrata za Evropu koji predvodi Gi Verhofstat (Guy Verhofstadt), jedne od najviše proevropskih grupa u EP.

Izvor: euractiv.rs

 

Najnovije