Šefčovič ulazi u trku za novog predsednika Evropske komisije
Arhiva: U fokusu

Šefčovič ulazi u trku za novog predsednika Evropske komisije

17.09.2018.

Evropski komesar za energetiku iz Slovačke Maroš Šefčovič najavio je 17. septembra da ulazi u trku za  kandidata evropskih socijalista za naslednika Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije 2019. Taj pedesetdvogodišnji karijerni diplomata prvi je zvanični kandidat grupe Socijalista i demokrata (S&D) koja je druga politička grupacija po veličini u Evropskom parlamentu, iza Evropske narodne partije (EPP).

Šefčovič je rekao da ga je podržalo devet nacionalnih partija članica grupacije Partije evropskih socijalista, kako se nalaže internim propisima. 

Maroš Šefčović je bio evropski komesar i pre Junkerovog tima formiranog 2014. godine, tako da ima gotovo deset godina u evropskom izvršnom telu. 

On je kao svoje prioritete kao socijaliste naveo borbu protiv nejednakosti i želju da se pojača osećaj stabilnosti i bezbednosti među Evropljanima, kao i pripadnost zajedničkom evropskom projektu, prenela je agencija AFP. 

Objavljujući u Evropskom parlamentu ulazak u trku za predsednika EK Šefčovič se fokusirao na potrebu prevazilaženja podela u EU između istoka i zapada, severa i juga. Kao najveću pretnju istakao je lažna obećanja populista širom Evrope. 

"Oni iskoriščavaju strahove ljudi, razočarenje ili ljutnju, oni kradu i preokreću osećaj patriotizma, podstiču podele i često se igraju vatrom u želi da unište našu evropsku saradnju, naše evropske snove", rekao je slovački kandidat, preneo je EURACTIV.com. 

Među drugim mogućim kandidatima socijalista za naslednika Junkera pominju se Francuz Pjer Moskovisi - sada komesar za ekonomske poslove, i Holanđanin Frans Timermans - prvi potpredsednik Komisije. Njihova imena se često navode, ali oni nisu zvanično objavili svoje kandidature. 

Iz Evropske narodne partije, iz koje je Junker, kandidaturu su najavii Nemac Manfred Veber - šef poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu koji ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel. 

Svaka grupa u Evropskom parlamentu treba da objavi ime svog kandidata koji će biti na čelu Evropske komisije posle evropskih izbora u maju 2019. godine. 

Evropski savet, sastavljen od šefova država i vlada članica Unije, ima ulogu da odredi jednog kandidata za predsednika Komisije, što treba i da podrži većina u Evropskom parlamentu. 

Poslanici Eropskog parlamenta traže da šefovi država članica izaberu kandidata partije koja bude osvojila najviše glasova na evropskim izborima, na šta se oni nisu obavezali. Taj kriterijum primenjen je u izboru Junkera 2014. godine.

Izvor: euractiv.rs