Arhiva: U fokusu

Moskovisi odustaje od trke za nominaciju Socijalista i demokrata

Moskovisi odustaje od trke za nominaciju Socijalista i demokrata

Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carine Pjer Moskovisi neće se kandidovati za nominaciju grupe Socijalista i demokrata za budućeg predsednika Evropske komisije, piše EURACTIV.

Kao razlog za ovu odluku, bivši ministar finansija Francuske je u intervjuu francuskom Le Mond-u naveo nedostatkom podrške njegove Socijalističke partije, koja je odbila da ga stavi na čelo svoje liste za majske izbore za Evropski parlament.

„Za sada, Socijalistička partija nije uspela ni da razjasni svoju poziciju prema EU ni da se ujedini. Ostaje podeljena između onih koji Evropu vide kao priliku, horizont, DNK vladajuće levice, i onih koji je vide kao prepreku, problem ili čak grešku“, napisao je Moskovisi na svom blogu, dodajuću da partija pokušava da pomiri ove razlike ambivalentnim odnosom prema EU, što je, po njegovom mišljenju, nerazumljivo.

Moskovisi je na ovaj način postao još jedan potencijalni kandidat Socijalista i demokrata, uz Viskou predstavnicu EU Federiku Mogerini, koji je odustao od trke. Jedini za sada deklarisani kandidat jeste Maroš Šefčovič, slovački komesar za energetsku uniju.

S druge strane, prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans nije ni potvrdio ni opovrgao tvrdnje o potencijalnoj kandidaturi.

 

Izvor: European Western Balkans

Najnovije