Arhiva: U fokusu

Tusk: Osećam da smo bliži dogovoru o Bregzitu

Tusk: Osećam da smo bliži dogovoru o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da su EU i Velika Britanija sada bliži dogovoru o Bregzitu nego što je to bio slučaj posle EU samita održanog u septembru u Salcburgu.

"Osećam da smo danas bliže finalnom rešenju i dogovoru. U pitanju je više emocija nego racio, ali emocije su važne, pa i u politici", poručio je Donald Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je posle dvodnevnog samita EU u Briselu izjavio da su EU lideri saslušali izlaganje britanske premijerke Tereze Mej o stanju u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU i da su svi potvrdili želju da u pozitivnom duhu nastave dalje razgovore o Bregzitu. 

Dodao je da su članice EU dale puno poverenje glavnom EU pregovaraču Mišelu Barnijeu i zatražili od njega da nastavi sa naporima u cilju postizanja sporazuma o razdruživanju sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Spreman sam da organizujem novi EU samit posvećen Bregzitu, ako i kada glavni EU pregovarač proceni da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima", poručio je Tusk.

Naglasio je da se tokom samita u Briselu nije razgovaralo o mogućem produžetku tranzicionog perioda koji se odnosi na period između izlazaka Velike Britanije i uspostavljanja novih odnosa sa EU.

Velika Britanije je prvobitno tražila da taj period bude dve godine na šta su EU lideri već pristali.

"Ako Velika Britanija misli da je potrebno produžiti taj period da bi se došlo do dogovora, verujem da će lideri EU biti spremni da to prihvate", istakao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker veruje da će doći do produžetka tranzicionog perioda i ocenjuje da je to dobra ideja koja će dati više vremena da se budući odnosi EU i Velike Britanije što bolje pripreme.

"Verujem da ćemo doći do dogovora sa Britanijom. Ukoliko dogovora ne bude to bi bilo opasano i za Britaniju i za EU", poručio je Junker.

Junker kaže da se sada treba fokusirati na veliki broj već postignutih dogovora sa Londonom i da tome treba priodati još "nekoliko elementa koji nedostaju" kako bi "sve bilo urađeno".

Tereza Mej: Britanija iznela novi predlog o granici sa Irskom

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da još postoje značajna nerešena pitanja sa EU u vezi sa dogovorom o granici sa Irskom, ali da je Britanija iznela novi predlog s tim u vezi.

"Što se tiče sporazuma o našem povlačenju, postoji nekolicina važnih pitanja u vezi sa Severnom Irskom. Posvećena sam radu sa Komisijom i liderima EU kako bismo ta pitanja rešili što je brže moguće", rekla je Mejova na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Britanska premijerka je zaključila da ima "još dosta teškog posla".

"Postoji ideja da se produži prelazni period, možda na nekoliko meseci, ali cilj je da sporazum o budućim odnosima postignemo ranije, tako da za produženjem ne bude potrebe. Sigurna sam da ćemo uspeti", istakla je Mejova. 

 

 

Najnovije