Arhiva: U fokusu

Liberali proglasili program za evropske izbore, potvrđena koalicija sa Makronom

Liberali proglasili program za evropske izbore, potvrđena koalicija sa Makronom

Delegati Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) održali su prošle nedelje Kongres u prestonici Španije, na kojem je usvojen program za izbore za Evropski parlament 2019. i potvrđena odluka da ovu grupaciju ne predvodi vodeći kandidat (Spitzenkandidat) već tim, koji će biti imenovan početkom sledeće godine.

Kongresu je prisustvovalo preko 1000 delegata, uključujući i predstavnike partije Republika u pokretu (La Republique en marche!) francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja nije članica ALDE-a. Ispred REM-a delegatima se obratila Astrid Panosjan, jedna od osnivača pokreta.

„ALDE je jezgro sa kojim En Marche! želi da izgradi novu koaliciju“, rekla je Panosjan, potvrđujući nameru predsednika Francuske da formalno ne učlanjuje svoju stranku u Savez liberala i demokrata, ali da sa njima ostvari saradnju tokom predizborne kampanje i nakon konstituisanja novog saziva parlamenta.

Salviniju, Orbanu i Kačinjskom činjenica da ne pripadaju istoj grupi u Evropskom parlamentu ne smeta da rade na zajedničkoj agendi, i tako bi trebalo da postupaju i progresivne snage, rekla je Panosjan.

„Pošto se bavimo promenama, moramo da idemo dalje od ovog jezgra i obratimo se partijama koje nisu ovde danas, ali koje bi vrlo lako mogle da se prisdruže ako im pokažemo put“, izjavila je ona. Široki front trebalo bi da okupi stranke, organizacije civilnog društve, istraživačke centre i sve ostale građane.

Kongresu su se takođe obratili predsednik ALDE-a Hans van Balen, predsednik poslaničke grupe ALDE-a Gaj Verhofštat, predsednik španskih „Građana“ Albert Rivera, evropske komesarke iz redova ove stranke Margret Vestager i Vera Jurova, kao i mnogi drugi.

Potvrđeno je da će početkom naredne godine u Berlinu biti izabran tim koji će predvoditi liberale na evropskim izborima. Ovime je ALDE i zvanično odustao od procedure vodećih kandidata, koju su nastavili da podržavaju Evropska narodna partija i Partija evropskih socijalista.

Predsednik poslaničke grupe Verhofštat, kao i predsednik Makron, kritikovali su ovu proceduru jer gotovo garantuje da će predsednik Evropske komisije uvek dolaziti iz redova Evropske narodne partije. Liberali i demokrate bi, nakon 15 godina, svakako želeli da njihov član ponovo ima šansu da predvodi ovo telo.

Program: Slobodna trgovina, obrazovanje, digitalizacija

„Evropska unija mora da sprovede institucionalne i političke reforme kako bi postala sposoban i vodeći akter na svetskoj sceni“, stoji u programu proglašenom na ovom kongresu.

Neki od ciljeva koji su istaknuti uključuju podršku Pariskom klimatskom sporazumu, osnaživanju jedinstvenog tržišta u sektoru digitalizacije, slobodnoj trgovini pod okriljem Svetske trgovinske organizacije, reformi politike azila, obrazovanju i istraživanju.

Program takođe uključuje eliminisanje više sedišta Evropskog parlamenta i njegovo trajno situiranje u Briselu, kao i ponovno pregovaranje kompetencija između institucija EU i zemalja članica.

„Liberali veruju da je naš diverzitet naša snaga. Evropske vrednosti su liberalne vrednosti“, podvukao je program.

 

Izvor: europeanwesternbalksans.rs

Najnovije