Arhiva: U fokusu

Sporazum o Bregzitu konačno na vidiku

Sporazum o Bregzitu konačno na vidiku

Pregovarači Evropske unije i Velike Britanije postigli su načelni dogovor o deklaraciji o budućim odnosima posle izlaska Britanije iz Unije. Britanska premijerka Tereza Mej će, pošto o toku pregovora obavesti parlament i članove svog kabineta, 24. novembra ponovo otputovati u Brisel na novu rundu razgovora. Dan kasnije lideri EU treba na samitu da odobre deklaraciju o budućim odnosima i sporazum o uslovima Bregzita.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk 22. novembra je objavio da su pregovarači EU i Velike Britanije postigli sporazum o nacrtu Političke deklaracije o budućim odnosima Unije i Velike Britanije.

"Predsednik Komisije me je obavestio da je ona (deklaracija) dogovorena na nivou pregovarača i u načelu na političkom nivou", napisao je Tusk u Tviter poruci.

On je dodao da je upravo poslao evropskoj dvadesetsedmorici nacrt te deklaracije, koju lideri EU treba da odobre na samitu u Briselu 25. novembra, zajedno sa sporazumom o uslovima izlaska Britanije iz EU.

Agencija AP prenela je da se u deklaraciji dve stane "obavezuju na ambiciozno, široko, duboko i fleksibilno partnerstvo u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, sprovođenju zakona i krivičnom pravu, spoljnoj politici i odbrani, i u drugim oblastima saradnje".

U deklaraciji, čiji detalji prema navodima agencije još treba da budu razrađeni, konkretno se spominju široki ekonomski odnosi, uključujući i zonu slobodne trgovine, ističe se namera traženja trajnog rešenja za pitanje granice Severne Irske i Irske, želja da se omoguće neometane prekogranične finansijske usluge, kao i želja da saradnja u sektoru bezbednosti ostane na sadašnjem nivou, u meri u kojoj je to tehnički i pravno moguće.

Velika Britanija i EU dogovorile su se pre nedelju dana o dokumentu od 585 strana kojim se određuju uslovi izlaska Britanije iz EU, ali se još radilo na utvrđivanju odvojene političke deklaracije o budućim odnosima posle Bregzita.

Britanska pemijerka Tereza Mej sastala se 21. novembra uveče sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom da razgovara o dogovoru o razlazu. Ona je posle sastanka rekla da su neka pitanja ostala nerešena, ali da su date smernice pregovaračima kako bi se to rešilo.

"U subotu opet idem u Brisel na druge sastanke, a sastaću se ponovo i s predsednikom Evropske komisije Junkerom kako bismo se dogovorili kako da zaključimo proces", rekla je premijerka posle razgovora.

Planirano je da premijerka kasnije tokom dana 22. novembra govori u parlamentu, da održi telefonski sastanak sa svojim ministrima i obavesti ih o toku pregovora, a u Londonu treba da se sastane i sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, čija zemlja predsedava EU.

Bregzit stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

 

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije