Arhiva: U fokusu

Španjolka Garsija jedini kandidat za lidera socijalista u EP

Španjolka Garsija jedini kandidat za lidera socijalista u EP

Španjolka Irače Garsija treba da preuzme vođstvo političke grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, čime će se prvi put će jedna žena naći na čelu tako važne poslaničke grupe. Do sada su samo Zeleni, četvrta po veličini grupa u Evropskom parlamentu, imali kopredsednicu.

U trci s socijalistkinjom iz Baskije Irače Garsijom bio je predsednik grupe Napredni savez socijalista i demokrata (S&D), Nemac Udo Bulman (63) ali je on 17. juna rekao da odustaje od kandidature. On je evropski poslanik 20 godina i vodio je poslaničku grupu od 2018.

Bulman je odustajanje od kandidature u prvom redu obrazložio odličnim rezultatom španskih socijalista na majskim evropskim izborima i istovremenim debaklom koji su doživele nemačke socijaldemokrate.

Posle evropskih izbora 26. maja nastupilo je veliko trgovanje za vodeća mesta u institucijama EU, kako u Parlamentu, tako u Evropskom savetu i na čelu Evropske komisije, piše agencija Frans pres.

Socijaldemokrate, kao i desna grupacija, Evropska narodna partija (EPP) izgubili su mesta na izborima čime je okončano istorijsko vođstvo te dve stranke u Evroparlamentu. Zeleni kao "porodica centra" su na izborima ojačali.

Predsednik grupe socijaldemokrata treba zvanično da bude biran 18. juna.

Garsija bi mogla da ima koristi od uspeha španskih socijalista na poslednjim evropskim izborima i da se nametne kao šefica evro-socijalista. Ona je pozvala na izgradnju Evrope koja će biti više solidarna, socijalna, feministička i ekološka.

Garsija ima 44 godina, rođena je kod Bilbaoa u Baskiji, i već ima dug staž u Evropskom parlamentu gde je poslanica od 2004. Aktivistkinja je Španske socijalističke radničke partije (PSOE) od mladosti, i prethodno je od 2000. do 2004. bila poslanica španskog parlamenta.

Po obrazovanju je socijalni radnik i važi za političarku blisku španskom premijeru Pedru Sančesu.

Ona je na čelu delegacije španskih socijalista u Evropskom parlamentu od 2017. i jedan od potpredsednika Evropske socijalističke partije od decembra prošle godine.

Pedro Sančes i njegova PSOE već duže vreme ne kriju ambicije da Španija na evropskoj političkoj pozornici zauzme jedno o centralnih mesta između Nemačke i Francuske, koje ostaje upražnjeno zbog odlaska Velike Britanije i evroskepticizma Italije.

"Španija je spremna da učini korak napred. Nećemo biti pasivni učesnici evropske rasprave. Bićemo među predvodnicima", rekao je Sančes nedavno na jednom sastanku privrednika.

Španski premijer u ovom trenutku kontroliše najveću nacionalnu delegaciju u političkoj grupi S&D u Evropskom parlamentu, i jedan je od šest lidera koji su dobili zaduženje da vode pregovore o popunjavanju vodećih funkcija u briselskoj administaciji, piše sajt Politico.

U novom sazivu Evropskog parlamenta, Španija ima najveću delegaciju socijalista, Nemačka najveću grupu konzervativaca, Francuska najveći broj mandata među liberalima. Španija međutim, u EP ima i više konzervativaca od Fracuske i više liberalnih poslanika od Nemačke.

I dok je će Irače Garsija gotovo izvesno postati šefica grupe S&D, Esteban Gosales Pons, dosadašnji potpredsednik političke grupe narodnjaka snažan je kandidat da na mestu šefa te grupe nasledi Nemca Manfreda Vebera, koji je kandidat konzervativaca za šefa Evropske komisije.

 

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije