Arhiva: U fokusu

Rumun Čološ na čelu grupe centrista u EP

Rumun Čološ na čelu grupe centrista u EP

Bivši rumunski premijer Dačijan Čološ izabran je 19. juna za šefa centrističke političke grupe Obnovimo Evropu (Renew Europe) u Evropskom parlamentu. Politička grupa Obnovimo Evropu treća je snaga u novoizabranom sazivu EP, posle Evropske narodne partije (EPP) i grupe socijalista i demokrata (S&D).

Čološ je dobio 65 glasova poslanika, dok je njegova rivalka iz holandske socijalno-liberalne partije Demokrate 66, Sofi in't Veld osvojila 41 glas, prenela je agencija Frans pres. Za potpredsednika grupe izabran je Holanđanin Malik Azmani.

Dačijan Čološ je posle izbora obećao da će grupa Obnovimo Evropu igrati centralnu ulogu u svim političkim i strateškim pitanjima i postizati konkretne rezultate.

"Kao predsednik Obnovimo Evropu uložiću svu energiju i napore kako bi taj projekat postao opipljiva realnost za sve građane, kako bi grupa funkcionisala dobro i efikasno i imala konkretna rešenja za one koji su nam poverili svoje nade", napisao je Čološ na tviteru.

Nova centristička grupa Obnovimo Evropu naslednik je Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

ALDE  je ime promenila kao ustupak francuskim poslanicima, koji su na evropskim izborima krajem maja izabrani sa liste Preporod (Renaišance) pod vođstvom predsednika Emanuela Makrona i ujedno su sa 21 poslanikom najveća nacionalna delegacija u toj grupi.

Glavni kandidat liste Preporod i Makronov lični favorit za šefa te političke grupe bila je bivša francuska ministarka za Evropu Natali Loazo, ali je ona 13. juna odustala od kandidature nakon što je neodmerenim i uvredljivim izjavama uspela da se zameri gotovo svim vodećim poslanicima bivše grupe ALDE.

U odsustvu francuskog kandidata, Makronovu podršku dobio je Čološ, koji je u nekim francuskim medijima već ranije dobio nadimak "rumunski Makron".

Čološ je lider rumunske liberalne opozicione Partije slobode, jedinstva i solidarnosti (PLUS), koja je uoči evropskih izbora sa partijom Unija za spas Rumunije (USR) ušla u Alijansu USR 2020 PLUS.

Premijer Rumunije bio je od kraja 2015. do januara 2017. godine. Pre toga je od 2007. do 2008. bio ministar poljoprivrede Rumunije, a od 2010. do 2014. evropski komesar za poljoprivredu.

Dačijan Čološ će ujedno biti i prvi poslanik iz istočne Evrope koji će predvoditi jednu političku grupu u Evropskom parlamentu.

Četredsetdevetogodišnji Čološ poznati je frankofil. Kao agronom studirao je u Francuskoj i oženjen je Francuskinjom.

Izvor: EurActiv

Najnovije