Arhiva: U fokusu

Šefčovič i Han dobili još po jedan portfelj

Šefčovič i Han dobili još po jedan portfelj

Posle ostavki evropskih komesara Andrusa Ansipa i Korine Krecu zbog preuzimanja mesta u novom Evropskom parlamentu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker 3. jula je odlučio da njihove portfelje privremeno poveri potpredsedniku Komisije Marošu Šefčoviču i komesaru za politiku susedstva i proširenja Johanesu Hanu.

Estonac Ansip je bio potpredsednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište a Rumunka Kecu bavila se regionalnom politikom.

Evropska komisija navela je da je Šefčovič, s obzirom na iskustvo potpredsednika EK zaduženog za energetsku uniju, kao i lidera projekt tima, "idealna osoba" da osigura kontinuitet u potfelju digitalnog tržišta.

Za komesara Hana je navedeno da je u svom prethodnom mandatu u Komisiji bio zadužen za regionalnu politiku i da ima neophodno znanje i kontakte da privremeno bude zadžen i za taj portfelj.

Komisija je navela da je to u skladu sa članom 17 (6) Ugovora EU i članom 248 Ugovora o funkcionisanu EU prema kojim predsednik odlučuje o organizaciji Komisije.

Junker je o promeni obavestio Evropski parlament i premijera Finske, koja trenutno predsedava EU, potpredsednika Šefčoviča i komesara Hana, kao i ostale članove koledža komesara.

 

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije