Arhiva: U fokusu

EU će imati zajedničkog kandidata za direktora MMF

EU će imati zajedničkog kandidata za direktora MMF

Ministri finansija EU jednoglasno su odlučili da predstave jednog kandidata za naslednika Kristin Lagard na mestu direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Lagard su lideri EU nominovali za novog predsednika Evropske centralne banke (ECB) i ona bi na jesen trebalo da preuzme dužnost od Marija Dragija.

Nominaciju Francuskinje Lagard ministri finansija potvrdili su na sastanku u Briselu. Razgovaralo se i o nominovanju narednog direktora MMF koji će od novembra zameniti Lagard.

Članice EU imaju "jasan cilj" - da nađu jednog kandidata za taj posao, rekao je Mika Lintila, ministar finansija Finske, zemlje koja je trenutno predsedava Savetu EU.

To je bio "jednoglasan ishod razgovora", rekao je Lintila novinarima posle sastanka dodajući da će on i predsednik Evrogrupe Mario Senteno (Centeno) izaći sa jednim kanddatom za direktora globalnog kreditora sa sedištem u Vašingtonu.

"Za Evropu je veoma važno da stoji ujedinjena iza svog čoveka i da za tu poziciju predložimo kandidata koji će moći da pokaže posvećenost multilateralizmu i razumevanju uloge koju Evropa ima u globalnoj ekonomiji", rekao je pred sastanak irski ministar finansija Paskal Donohou (Paschal Donohoe).

Ministri su se složili da mesto direktora MMF ostaje "u evropskim rukama". Prema nepisanom pravilu, direktora MMF daje Evropa a SAD nominuju predsednika Svetske banke.

Izbor kandidata SAD Dejvida Malpasa (David Malpass) za predsednika Svetske banke otvorio je put Evropi da izabere zamenu za Lagard.

Očekuje se međutim da za visoku poziciju konkurišu i kandidati iz drugh regiona. Pominju se meksički ekonomista i direktor Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Agustin Karstens i guverner Banke Indije i bivši vodeći ekonomista MMF Raghuram Rajan.

Proces

Evropa želi da ukloni razlike između nacionalnih vlada kako bi ubrzala izbor novog direktora Fonda.

"Proces će početi ali još nema jasne mape puta", rekao je Lintila. Zbog toga on i njegove kolege iz Saveta za ekonomske i finansijske poslove (Ecofin) ne žele da spekulišu imenima.

Guverner Banke Engleske Mark Karni (Mark Carney), koji ima kanadaski, britanski i irski pasoš, smatra se jednim od vodećih kandidata.

Duga lista evropskih kandidata uključuje i direktorku Svetske banke Kristalinu Georgijevu, bivšeg predsednika Evrogrupe Jerona Dijselbloma, bivšeg finskog premijera Aleksandera Stuba.

Iako ministri kažu da je prerano da se govori o imenima, neki od njih već obrazlažu kvalitete koje bi novi čelnik Fonda trebalo da ima.

Ministar finansija Luksemburga Pjer Gramenja (Pierre Gramegna) rekao je na sastanku 9. jula da će podržati kandidata koji ima "veliko iskustvo u upravljanju krizama na međunarodnom nivou".

"Nekoga ko dobro prosuđuje i ko može jednostavno da komunicira komplikovane ideje", rekao je Gramenja. I, kada je reč o značaju rodne ravnopravnosti kod izbora za najviše pozicije u EU, on je dodao da "lično nagađa" da će ovaj put direktor MMF biti muškarac.

Španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo (Nadia Calviño) nije želela ništa da kaže o proceduri ili potencijalnim kandidatima, jedino je rekla da proces izbora naslednika Kristin Lagard još nije počeo.

Na pitanje da li je ona kandidat, Kalvinjo je odgovorila da je "veoma srećna" kao španska ministarka. Dodala je međutim da "to nije pitanje o kojem bi u ovom trenutku morala da zauzme stav".

 

Izvor: EURACTIV.rs

 

Najnovije