Arhiva: U fokusu

Ursula fon der Lajen predstavila evroposlanicima svoju viziju EU

Ursula fon der Lajen predstavila evroposlanicima svoju viziju EU

Kandidatkinja za predsednicu novog sastava Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je 16. jula u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost. Evroposlanici će o njenoj nominaciji glasati kasnije tokom dana.

U govoru u Strazburu, Fon der Lajen predlaže još smelije ciljeve za smanjenje emisije štetnih gasova - za 55 umesto 50% do 2030. godine.

Obavezala se i da će u prvih 100 dana na čelu Komisije dostaviti plan "Zeleni dogovor za Evropu" i evropski zakon o klimi, saopštio je Evropski parlament.

Najavila je i plan za održive evropske investicije, uključujući delimičnu konverziju fondova Evropske investicione banke u "banku za klimu" kako bi se obezbedilo 1.000 milijardi evra ulaganja tokom deset godina.

Fon der Lajen je istakla i da EU mora da uspostavi ekonomiju koja služi ljudima u čemu "svako mora da nosi deo tereta".

To se, kako je navela, odnosi i na tehnološke džinove koji posluju u Evropi i još ne plaćaju njenim građanima za pristup ljudskom i društvenom kapitalu EU.

Ponavljajući da je posvećena "rodno izbalansiranom koledžu komesara", rekla je da se protiv nasilja nad ženama treba odlučno boriti i da će zato tražiti da se to nasilje definiše kao zločin u evropskim ugovorima i da se paraleleno završi pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji.

Fon der Lajen je istakla posvećenost vladavini prava kao evropskoj vrednosti i najavila da namerava da uspostavi mehanizam za monitoring na nivou EU uz postojeće mere.

Ona je naglasila da te evropske vrednosti uključuju i dužnost spasavanja života na moru koja treba da se uvede u "humanu graničnu policiju".

Iskazala je podršku "novom paktu o migraciji i azilu" i reformi Dablinske konvencije, dodavši da namerava da poveća snage Fronteksa na 10.000 ne do 2027, već do 2024.

Govoreći o evropskoj demokratiji, Fon der Lajen je najavila organizaciju "Konferencije za Evropu" počev od 2020. na svake dve godine gde će građani imati vodeću i aktivnu ulogu.

Ukazala je da je potrebno ojačati sistem "špicenkandidata", odnosno izbora vodećih kandidata za ključne EU funkcije, kao i da treba razmotriti mesto transnacionalnih lista na budućim evropskim izborima.

 

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije