Arhiva: U fokusu

Zeleni žele četiri komesara u zamenu za podršku novoj predsednici EK

Zeleni žele četiri komesara u zamenu za podršku novoj predsednici EK

Grupa Zeleni u Evropskom paramentu sročila je svoje uslove za buduću podršku zakonima koji će dolaziti iz nove Evropske komisije. Oni traže da u Komisiji imaju četiri komesara što, po svemu sudeći, teško da će biti moguće.

Od kako je Ursula fon der Lajen izabrana za predsednicu Evropske komisije, u fokus su izbila pitanja sastava njene Komisije.

Kopredsednik Zelenih u EP Filip Lamber (Philippe Lamberts) pozvao je 17. jula novu predsednicu Komisije da napravi mesta za komesare Zelenih. U zamenu on obezbeđuje saradnju svoje grupe.

"Ne može se računati na Zelene da obezbede većinu u Parlamentu bez nas u Evropskoj komisiji", rekao je Lamber novinarima.

"Žele nas? Moraju da plate", rekao je belgijski evroposlanik.

Gledano prema performansama Zelenih na evropskim izborima u maju, sleduju nam četiri komesara, izračunao je Lamber.

Kopredsednik Zelenih u Evropskom parlamentu rekao je da je "uznemiren" stavom lidera Francuske i Nemačke, Emanuela Makrona i Angele Merkel, koji smatraju da je jedan komesar za zaštitu životne sredine dovoljan u budućem timu Ursule fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ranije je pozvao na "uključivanje Zelenih" u raspodelu visokih pozicija u Evropskoj uniji.

Međutim, do sada nijedno mesto nije dato političarima Zelenih, uprkos dobrom rezultatu na evropskim izborima.

Ursula fon der Lajen izabrana je sa 383 glasa, devet više od potrebne većine.

Zeleni, koji nisu za nju glasali, svejedno su joj čestitali i ponudili saradnju.

"Njen proevropski govor bio je pozitivno iznenađenje", naveli su Zeleni u saopštenju.

"Zeleni su izabrani na osnovu agende zasnovane na promenama i nastavićemo da poštujemo tu obavezu. Kada god predsednik EK bude radio u tom cilju, naša vrata će biti otvorena i spremni smo da proaktivno radimo sa novom Komisijom", piše dalje.

Zahtev koji je teško ispuniti

Do 1. novembra, kada će preuzeti dužnost predsednice EK, Fon der Lajen treba da postavi novu Komisiju koju će činiti po jedan komesar iz svake članice - 27 ukupno ako Britanija napusti EU.

Evropske komesare nominuju vlade. Pošto u EU nema vlade koju vode Zeleni, u obzir mogu da dođu samo zemlje u kojima su zelene stranke u koaliciji.

Međutim, u Danskoj, gde su Zeleni u vladi, mesto je već popunjeno - liberalka Margrete Vestager biće potpredsednica Evropske komisije.

U Luksemburgu je dogovoreno da evrokomesar te zemlje bude iz redova socijaldemokrata.

Zeleni su zastupljeni i u vladama Švedske i Finske.

Izvor: EurActiv

Najnovije