Arhiva: U fokusu

Fon der Lajen nudi Poljskoj resor poljoprivrede, kandidat odustao

Fon der Lajen nudi Poljskoj resor poljoprivrede, kandidat odustao

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponudila je Poljskoj resor poljoprivrede u novoj Komisiji ali je kandidat te zemlje za evropskog komesara Kšištof Ščerski povukao kandidaturu s obrazloženjem da nije stručnjak za tu oblast.

Ščerskog, trenutno šefa kabineta poljskog predsednika Andžeja Dude, premijer Mateuš Moravjecki krajem jula je preložio za novog poljskog evrokomesara.

Međutim, on se 26. avgusta povukao s obrazloženjem da nema iskustva u poljoprivrednoj politici.

"Odlučio sam da povučem moju kandidaturu. Nismo očekivali da Poljska dobije resor poljoprivrede", rekao je Ščerski u intervjuu za poljski radio RMF FM.

Pre letnjih odmora Varšava je javno izrazila interesovanje za neki ekonomski resor, potencijalno energetiku.

Međutim, Fon der Lajen ima druge planove za Poljsku. Na prvom sastanku 7. avgusta, otkrio je Ščerski, razgovarali su o poljoprivredi, infrastrukturi i regionalnoj politici.

Poljska vlada oduvek je govorila da je "dobro mesto" u novoj Komisiji bio preduslov za podršku kod izbora Fon der Lajen za novog predsednika EK.

"Mislim da je taj portfelj veoma važan za Poljsku i da treba da ga dobije neko ko je ceo život bio angažovan u poljoprivredi", rekao je Ščerski u intervjuu nagoveštavajući da Varšava može da bude zadovoljna poverenim resorom.

Ščerski je rekao da bi bivši evroposlanik Januš Vojćehovski (Janusz Wojciechowski) bio bolji na tom poslu (komesara za poljoprivredu), mada je na poljskoj vladi da nominuje novog kandidata.

Vojćehovski je trenutno poljski predstavnik u Evropskom revizorskom sudu (ECA). Bio je evroposlanik 12 uzastopnih godina i nekoliko puta je bio zamenik predsedavajućeg odboru za poljoprivredu.

Za vreme dok je bio evroposlanik Vojćehovski je pokazivao veliko interesovanje za teme poput zdravlja životinja i stočarstvo uopšte, kao i za cene hrane i obeležavanje organskih proizvoda, piše EURACTIV.com.

Najveći izazov za novog evropskog komesara za poljoprivredu biće da završi reformu Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja reguliše subvencije EU za poljoprivredni sektor.

U prethodnom programskom periodu Poljska je bila najveći korisnik EU fondova za poljoprivredni razvoj koji učestvuju sa gotovo 40% u budžetu EU.

Hogan dobija resor iz snova

Odluka Fon der Lajen da resor poljoprivrede poveri Poljskoj povećala je šanse drugih zemalja zainteresovanih za energetiku - Rumunije, Slovačke, Češke i Litvanije.

Takođe je takva odluka Fon der Lajen povećala šanse odlazećeg evrokomesara za poljoprivredu, Irca Fila Hogana, da dobije portfelj iz svojih snova - trgovinu.

Nekoliko EU izvora sugerisalo je da se Hogan poslednjih meseci angažovao na pregovorima EU-Merkosur samo da bi pokazao da je sposoban da se bavi pitanjima trgovine.

Italija, koja je navodno takođe zainteresovana za resor poljoprivrede, još nije objavila ime svog kandidata za evropskog komesara. U toj zemlju trenutno se vode komplikovani pregovori o novoj vladi između Demokratske partije i Pokreta pet zvezda.

Izvor: EurActiv

Najnovije