Evropski parlament planira da nova Evropska komisija stupi na dužnost 1. decembra
Arhiva: U fokusu

Evropski parlament planira da nova Evropska komisija stupi na dužnost 1. decembra

17.10.2019.

Evropski parlament planira da nova Evropska komisija na čelu s Ursulom fon der Lajen stupi na funkciju 1. decembra, mesec dana kasnije nego što je bilo predviđeno, pošto Mađarska, Rumunija i Francuska moraju da predlože nove kandidate za evropske komesare, izjavio je portparol EP Žom Duš Žilo.

"Parlament je spreman da glasa na vreme kako bi nova Komisija stupila na dužnost 1. decembra i traži brzo imenovanje tri nova kandidata za evrokomesare", naveo je Žilo na Tviteru, prenosi AFP 16. oktobra.

Predsednik EP David Sasoli nagovestio je 12. oktobra da će izbor nove Komisije verovatno biti odložen za mesec dana.

"Evropski parlament radi transparentno. Sada Rumunija, Mađarska i Francuska moraju da predlože nova tri komesara i kada to učine, mi ćemo u EP započeti ispitivanje njihovih kandidatura", objasnio je tada Sasoli.

Evropska komisija je trebalo da stupi na dužnost 1. novembra, ali je Evropski parlament odbio tri kandidata za komesare, čime je ceo proces odložen.

Tokom postupka procene kvaliteta kandidata, odbačene su kandidature Mađara Lasla Tročanjija (predloženog za resor proširenja EU) i Rumunke Rovane Plumb (resor saobraćaja) koji nisu prošli zbog "sukoba interesa", dok je Francuskinja Silvi Gular (resor jedinstvenog tržišta) pala na propitivanju evroposlanika iz "etičkih razloga".

Glasanje EP o celom timu nove Evropske komisije, koju je posle majskih izbora za EP sastavila Ursula fon der Lajen, trebalo je da bude održano 23. oktobra.

Kako prenosi AFP, o novoj Komisiji Evropski parlament mogao bi da se izjasni tokom plenarnih zasedanja, 13-14. novembra u Briselu ili 25-28. novembra u Strazburu.

Izvor: EurActiv