Arhiva: U fokusu

Rumunija će nominovati i petog kandidata za evrokomesara

Rumunija će nominovati i petog kandidata za evrokomesara

Propao je i četvrti pokušaj Rumunije da nominuje kandidata za evropskog komesara pošto je Evropska komisija odlučila da rumunska prelazna vlada nema pravo da nekoga nominuje.

Komisija je saopštila da prelazna vlada premijerke Vjorike Dančile nije mogla da nominuje kandidata za komesara Viktora Negreskua (grupa SD u EP) bez odobrenja predsednika Klausa Joanisa.

Vladi Rumunije je ranije ovog meseca izglasano nepoverenje.

Dančila je u pismu novoj predsednici EK Ursuli fon der Lajen predložila da rumunski evropski komesar bude Negresku. Pre toga je Fon der Lajen takođe pismom tražila od Rumunije da što pre predloži kandidata.

Međutim, Joanis (EPP) se pobunio protiv Dančiline odluke i tvrdi da v.d. premijerka "nema legitimitet" da odluči.

Predsednik je rekao i da se Dančila ni u septembru nije konsultovala sa njim oko prve predložene za evrokomesarku Rovane Plumb, preneo je EURACTIV.com.

Inače, dvoje političkih rivala "ukrstiće koplja" na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

"Novi predlog prelazne vlade nije koordinisan sa predsednikom. S obzirom na očigledne izazove i verovatne događaje koji predstoje, moramo da ostvarimo napredak", rekao je novinarima portparol Komisije.

"Bez obzira koga nominuje Rumunija, on mora da bude privatljiv i za predsednika i takođe mora da prođe Evropski parlament. U Rumuniji postoje sumnje da li je kandidat predložen na legitiman način", dodao je portparol.

Imajući u vidu reakciju Brisela, nameće se pitanje zašto je dolazeća Komisija tražila od prelazne vlade da imenuje kandidata za evropskog komesara.

Negresku nije prvi rumunski kandidat koji je otpao još pre slušanja u Parlamentu. Plumb, koju je Fon der Lajen predložila za komesarku za transport, zaustavljena je još u Odboru za pravne poslove zbog sukoba interesa

Otpali su i bivši evroposlanik Dan Nika i državna sekretarka za evropske poslove Gabrijela Čot koje nije prihvatila Fon der Lajen

Briselski portal piše da je gradonačelnica Bukurešta Gabrijela Firja tvrdila da su je pitali da bude kandidatkinja za evrokomesarku ali da je odbila

To što nema rumunskog predloga sada je glavna prepreka da nova Evropska komisija preuzme dužnost do novog, za mesec dana produženog roka - 1. decembra

Za novu Komisiju, celu, tebalo bi da se glasa 27. novembra, međutim, sada je i taj rok pod sumnjom i čak i zvaničnici EK razmatraju novi datum - 1. januar.

U međuvremenu je Ursula fon der Lajen prihvatile nove kandidate za komesare Francuske i Mađarske - Tijerija Bretona i Olivera Varheljija.

Međutim, Komisija odbija da odgovori da li će Budimpešta zadržati portfelj proširenja.

Negresku je inače već peto ime Rumunije nakon što je Bukurešt pokušao da postavi Mirčea Paškua umesto Korine Krecu koja je odstupila sa pozicije evropkomesarke kako bi preuzela mesto u novom Evropskom parlamentu.

Bukurešt je na kraju povukao kandidaturu Paškua pod pritiskom, a s obzirom da je mandat EK bio na samom kraju.

Izbor. Euractiv.rs

Najnovije