Arhiva: U fokusu

Adina Valean buduća rumunska evrokomesarka

Adina Valean buduća rumunska evrokomesarka

Rumunska predstavnica u novoj Evropskoj komisiji biće evroposlanica Adina Valean, objavila je buduća predsednica Komisije Ursula fon der Lajen koja joj je poverila portfelj transporta.

Nova rumunska vlada desnog centra nominovala je 6. novembra dvoje evroposlanika za kandidate za evrokomesara: Valean i Zigfrida Murešana.

Po izvorima portala Euractiv.com, Fon der Lajen je insistirala na potrebi za jednakom rodnom zastupljenošću, iako je rumunska vlada u Komisiji htela Murešana (38).

Kritičari su ukazali na to da Fon der Lajen nije insistirala na komesarki u slučaju Francuske, kada je Tijeri Breton zamenio odbijenu kandidatkinju Silvi Gular, dok je u slučaju Rumunije to učinila.

Agencija AFP je javila iz Brisela da je Fon der Lajen specijalistkinji za transportna pitanja Adini Valean (51) poverila upravo portfelj za saobraćaj.

Murešan i Valean su članovi desničarske EPP, većinske stranačke grupacije u Evropskom parlamentu u Strazburu. Fon der Lajen je takođe članica EPP.

"Valean je iskusna evroposlanica koja je već predsedavala odboru ENVI (životna sredina) i sada predsedava odboru ITRE (industrija, istraživanje i energetika)", piše u saopštenju Fon der Lajen o njenoj odluci.

"Tokom karijere stekla je iskustva na temama vezanim za transport (...), radila je na digitalnom povezivanju vozila i dekarbonizaciji", kaže se u saopštenju.

Valean će sada morati na saslušanje u odborima Evropskog parlamenta koji su ranije odbacili njenu sunarodnicu, socijalistkinju Rovanu Plumb. Francuski kandidat Tieri Breton i Mađar Oliver Varhelji, takođe će morati da se podvrgnu toj proceduri.

Procena poslanika u vezi postojanja sukoba interesa u slučajevima tih potencijalnih evrokomesara biće 12. novembra u Odboru za pravna pitanja.

Pored toga, zbog odlaganja Bregzita za 31. januar 2020. godine, Fon der Lajen je tražila od britanskog premijera Borisa Džonsona da predloži kandidata za mesto komesara.

Cela buduća Komisija, na čelu s Ursulom fon der Lajen, moraće da dobije odobrenje Evropskog parlamenta. To glasanje je zakazano za 27. novembar, a ukoliko se nominacija izglasa, nova Komisija stupa na dužnost 1. decembra.

Inače, četiri prethodna kandidata koje je Rumunija predložila odbijena su iz različitih razloga, prva kandidatkinja zbog sukoba interesa a poslednji zbog toga što prethodna prelazna vlada premijerke Vjorike Dančile nije imala, po mišljenju Evropske komisije, ovlašćenja da imenjuje kandidata za komesara, ni saglasnost predsednika zemlje.

Prema nekim izvorima, Bukurešt bi želeo portfelj za proširenje, koji je dodeljen Mađarskoj.

 

Izvor: Euractiv.rs

Najnovije