Arhiva: U fokusu

Više novca za Zapadni Balkan u budžetu EU za 2020. godinu

Više novca za Zapadni Balkan u budžetu EU za 2020. godinu

Savet Evropske unije i Evropski parlament postigli su dogovor o budžetu EU za 2020. godinu u ponedeljak, 18. novembra.

Preuzete finansijske obaveze iznose 168,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 1,5 odsto u odnosu na budžet za 2019. godinu. Ukupne isplate iznose 153,6 milijardi evra, što je porast od 3,4% u odnosu na prošlu godinu, izvestio je Savet.

Pretpristupna pomoć za Tursku značajno je umanjena (za 85 miliona evra) u poređenju s nacrtom budžeta koji je predložila Komisija. Sa druge strane, više sredstava izdvojeno je za Zapadni Balkan.

„Budžet za narednu godinu osigurava realističan pristup, uzimajući u obzir interese poreskih obveznika i potrebu da se EU uhvati u koštac sa novim izazovima koji bi se mogli pojaviti 2020. godine“, rekao je državni sekretar Kimmo Tiilikainen, predstavnik Saveta Evropske unije na pregovorima Evropskim parlamentom u ponedeljak.

Prioritetne oblasti u 2020. su borba protiv klimatskih promena, otvaranje novih radnih mesta, jačanje bezbednosti i migracije.

U odnosu na prethodnu godinu, ovim budžetom predviđeno posebno uvećanje za podršku merama protiv klimatskih promena. Evropska unija postavila je za cilj da najmanje 20% preuzetih obaveza posveti klimatskim pitanjima u periodu 2014-2020.

Dogovor o budžetu zasnovan je na pretpostavci da će Velika Britanija nastaviti da učestvuje u finansiranju i izvršavanju budžeta Evropske unije za 2020. godinu u istom obimu kao i prethodnih godina.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije