Arhiva: U fokusu

Velika pobeda britanskih konzervativaca

Velika pobeda britanskih konzervativaca

Konzervativci premijera Borisa Džonsona osvojili su većinu u Parlamentu Velike Britanije, pokazali su 13. decembra objavljeni rezultati vanrednih opštih izbora. Rezultat izbora otvorio je put za izlazak Britanije iz EU do kraja januara. Iz Brisela poručuju da su spremni za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

Prema projekciji BBC, Torijevci će dobiti 364 poslanika, labursti 203, Liberalne demokrate 12, Zeleni jednog, Socijaldemokrate iz "Plaid Cymfru“ četiri, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 48.

Izbori 12. decembra bili su treći za manje od pet godina - i prvi u decembru za gotovo 100 godina - a pred izbore je dominirala tema izlaska iz EU koja je aktuelna od referenduma o Bregzitu 2016. godine.

Lider konzervativne stranke i premijer Džonson fokusirao se na samo jednu predizbornu poruku: "Obaviti Bregzit!" dok je njegov glavni suparnik za Dauning strit broj 10, vođa laburista Džeremi Korbin, obećavao biračima još jedan referendum: da izaberu između odluke o ponovnom pregovaranju o izlasku iz EU ili ostanu u Uniji.

Rezultat izbora potvrđuje da je otvoren put lideru Konzervativne stranke za izlazak Velike Britanije iz EU do 31. januara 2020. godine.

Džonson je obećao da će Bregzit biti postignut "na vreme". Rekao je da su izbori pokazali "neospornu odluku" Britanaca da napuste EU.

Posle tri godine neslaganja oko Bregzita, "staviću tačku na te besmislice i sprovešćemo ga na vreme do 31. januara", rekao je konzervativni lider pristalicama u Londonu.

On je poručio da će "danonoćno" raditi da bi opravdao poverenje koje su mu ukazali birači i zahvalio pristalicama laburista koji su prvi put podržali Konzervativnu stranku.

"Ljudi žele promenu… ne možemo i ne smemo da ih razočaramo", rekao je Džonson dan posle izbora na kojima su konzervativci, kako je naveo, izvojevali "istorijsku pobedu".

Korbin veoma razočaran

Lider laburista Korbin izjavio je da je "veoma razočaran" rezultatom parlamentarnih izbora u Britaniji i da "neće voditi stranku na sledećim izborima".

Korbin je rekao da laburisti treba da počnu da razmišljaju o ishodu izbora i budućoj politici stranke.

Laburisti su pretrpeli težak poraz na izborima, izgubivši više od 50 poslaničkih mesta.

Korbin je uoči izbora rekao da bi laburisti, ako dobiju većinu, okončali Bregzit uz novi sporazum koji bi podneli javnosti na na referendumu, uz opciju ostanka u EU.

Breton: Brisel želi da obnovi odnose sa Londonom

Novi evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton izjavio je 13. decembra da Brisel želi da "obnovi" odnose sa Londonom, posebno u trgovini, posle pobede Borisa Džonsona na vanrednim parlamentarnim izborima  koji bi trebalo da dovedu do Bregzita krajem januara, prenosi AFP.

"Sada treba ponovo izgraditi odnose sa Britanijom koja je važan partner", rekao je Breton u Briselu izražavajući želju da trgovinski odnosi sa Londonom budu uravnoteženi.

Breton očekuje da Evropski savet 13. decembra na sastanku u Briselu obnovi mandat pregovaraču Mišelu Barnijeu koji je već sa Londonom pregovarao o sporazumu o Bregzitu.

"Trgovinski odnosi treba da budu nastavljeni. Britanija je veoma važan partner za EU i mi smo prvi trgovinski partner toj zemlji", dodao je Breton.

Mišel: EU spremna za pregovore o budućim odnosima

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je EU spremna da pregovara o budućim odnosima sa  Britanijom, posle pobede Konzervativne stranke na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Spremni smo. Odredili smo svoje prioritete", rekao je Mišel 13. decembra, drugog dana samita EU u Briselu.

Mišel se nada da će britanski parlament "brzo ratifikovati" sporazum koje su dve strane postigle o Bregzitu kako bi se "mirno nastavili pregovori o narednoj fazi".

Prema njegovim rečima, EU će posebno obratiti pažnju na "integritet unutrašnjeg tržišta", kako bi budući odnosi garantovali ravnopravne uslove za obe strane.

Izvor: Euractiv.rs

Najnovije