Arhiva: U fokusu

Mađarska i Poljska i dalje krše vladavinu prava, ocenjuje Evropski parlament

Mađarska i Poljska i dalje krše vladavinu prava, ocenjuje Evropski parlament

STRAZBUR – Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom upozorava da se stanje u oblasti vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj pogoršalo od pokretanja Člana 7 koji predviđa suspenziju određenih prava zemalja članica zbog kršenja osnovnih vrednosti EU.

Usvajanje rezolucije podržala je i Evropska narodna partija, najveća poslanička grupa u EP. U njenim redovima vladajuća mađarska partija Fides bila je do prošlog marta, kada je suspendovana.

”Razgovori koje EU vodi sa Mađarskom i Poljskom još nisu rezultirali usaglašavanjem ovih zemalja sa osnovnim vrednostima EU”, upozorava Evropski parlament, prenosi Tanjug.

Usvojenom rezolucijom EP poziva na redovnija i strukturisanija saslušanja Mađarske i Poljske o primeni zakona u oblasti vladavine prava.

Poziva se na formalno učešće EP na saslušanjima zvanične Budimpešte i Varšave, kao i na uspostavljanje trajnog EU mehanizma koji će se baviti demokratijom, vladavinom prava i osnovnim pravima.

”To je trebalo da se realizuje u vidu godišnjeg izveštaja koji će nepristrasno procenjivati kako se zemlje članice pridržavaju osnovnih evropskih vrednosti”, stoji u tekstu rezolucije.

Rezolucijom se poziva Savet EU da izda konkretne preporuke državama u pitanju sa utvrđenim rokovima kako bi se osiguralo poštovanje EU zakona.

”Neuspeh Saveta da efikasno iskoristi Član 7 podriva integritet zajedničkih evropskih vrednosti, uzajamno poverenje i kredibilitet cele EU”, naglašava Parlament.

Evropska komisija se poziva da iskoristi ”sve instrumente” kako bi se sprečila ozbiljna kršenja zajedničkih EU vrednosti, uključujući pokretanje prekršajnih procedura i procesa pred Evropskim sudom pravde.

Evropski parlament podseća da je u septembru 2018. godine ukazao na problem nezavisnosti sudstva, slobode izražavanja, korupcije kao i kršenja prava nacionalnih manjina, migranata i izbeglica u Mađarskoj.

U slučaju Poljske, Evropska komisija je 2017. godine zatražila akciju EU zbog uočenog kršenja nezavisnosti sudstva u zemlji.

Na osnovu ovih zahteva pokrenut je Član 7 EU Ustava koji može voditi sankcijama kao što su suspenzija prava glasa zemlje članice u Savetu, ali ne i iskučivanju države iz EU.

Izvor: European Western Balkans

Najnovije