Arhiva: U fokusu

Fon der Lajen ponovila da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Fon der Lajen ponovila da je budućnost Zapadnog Balkana u EU

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je 16. septembra u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Uniji. Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajen je rekla da EU mora asertivnije da reaguje na dogadjaje u svetu i da produbi odnose sa svojim prijateljima i saveznicima.

"Delimo istoriju, delimo sudbinu, Zapadni Balkan nije samo stanica na putu svile", rekla je predsednica Komisije.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana.

Reč je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrednom više milijardi evra koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenik-dioskida, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

Jasan stav i brza reakcija

"Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obe strane Atlantika i na obe strane Kanala" rekla je govoreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Velikom Britanijom.

Predsednica EK je istakla da je nesumnjivo potrebno da Evropa zauzme jasan stav o globalnim pitanjima i preduzme brze akcije.

Ponovila je da je EU na strani naroda Belorusije, koji nije "figura na nečijoj šahovskoj tabli", da predsednički izbori nisu bili pravedni ni slobodni i da je odgovor vlasti bio "sraman".

"Onima koji zagovaraju bliže odnose sa Rusijom, kažem da trovanje Alekseja Navaljnog hemijskim agensom nije izuzetak. Videli smo obrasce u Gruziji i Ukrajini, Siriji i Solsberiju i mešanju u izbore širom sveta. Taj obrazac se ne menja i nijedan gasovod ga neće promeniti", rekla je Fon der Lajen.

Kada je u pitanju kriza u Sredozemlju, predsednica EK je rekla da će Turska uvek biti važan sused ali da Ankara nema opravdanja za pokušaje zastrašivanja svojih suseda.

"Kipar i Grčka uvek mogu da računaju na punu solidarnost Evrope u zaštiti svojih legitimnih suverenih prava. Deeskalacija u istočnom Sredozemlju je u našem zajedničkom interesu", rekla je Fon der Lajen i pozvala na uzdržavanje od jednostranih akcija i povratak dijalogu kao jedinom putu ka stabilnosti i trajnom rešenju.

Odbrana vladavine prava

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: "Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje".

Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija ovog meseca objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u članicama. Taj izveštaj će poslužiti kao osnova da se obezbedi da nema "nazadovanja" i da će novac iz budžeta EU biti zaštićen od korupcije.

"Kršenje vladavina prava se ne može tolerisati", dodala je predsednica EK pozivajući se na primat evropskog prava, slobodu štampe, nezavisnost pravosuđa i "zlatne pasoše".

Fon der Lajen, kao što se i očekivalo, potvrdila da će Komisija sledeće nedelje predložiti izmenu pravila o migracijama.

"Migracije su pitanje o kome se dovoljno dugo razgovaralo... mnogo je urađeno od 2015. ali još mnogo toga nedostaje", rekla je ona.

Predsednica EK je rekla i da Komisija radi sa grčkim vlastima na izgradnji novog centra na Lezbosu, nakon što je izgoreo kamp Moria, koji će biti u stanju obrađuje zahteve za azil.

Vakcina za sve

Govoreći o pandemiji korona virusa, predsednica EK je istakla da pandemija još nije gotova i da ona mora da bude rešavana odgovorno,  jedinstveno i sa izuzetnom pažnjom.

"Kristalno je jasno da moramo da izgradimo snažniju Evropsku zdravstvenu uniju", rekla je Fon der Lajen i najavila da će Komisija predložiti da se dodatno ojačaju Evropska agencija za lekove i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i da se osnuje nova evropska agencija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Fon der Lajen je podsetila i da je EU, zajedno sa civilnim društvom, G20 i Svetskom zdravstvenom organizacijom uspela da sakupi 16 milijardi evra za finansiranje istraživanja vakcine, testova i lečenja.

"Ali nije dovoljno da se nađe vakcina. Moramo da osiguramo da evropski građani i ljudi širom sveta imaju pristup vakcini... Nacionalizam kada je u pitanju vakcina izlaže živote riziku. Saradnja ih spasava", rekla je predsednica EK.

Ambiciozan, dostižan zeleni cilj

Fon der Lajen je najavila da Evropska komisija predlaže da emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. budu smanjene za najmanje 55% u odnosu na nivo 1990.

"Priznajem da je ovo podizanje cilja sa 40 na 55% previše za neke, a nedovoljno za druge. Ali naša procena jasno pokazuje da naša ekonomija i industrija mogu to da postignu", rekla je Fon der Lajen i dodala da će taj cilj omogućiti da EU postigne klimatsku neutralnost do 2050. i ispuni obaveze Pariskog sporazuma.

Predsednica Komisije je rekla da će 37% sredstava iz fonda za oporavak Naredna generacija EU biti direktno usmereno za postizanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Najavila je i da je cilj da se 30% tog fonda od 750 milijardi evra sakupi kroz zelene obveznice.

Predsednik Komisije svake godine u septembru sa evropskim poslanicim diskutuje o onome što je EK postigla tokom prethodne godine, šta namerava da uradi i o viziji budućnosti. Ovo je bio prvi govor o stanju EU predsednice Ursule fon der Lajen.

Ove godine, to je bila i prilika da se razmotri šta je urađeno u borbi protiv pandemije i oživljavanju ekonomije i šta još treba uraditi na tom planu. Fon der Lajen je svoj govor održala u trenutku kada se pregovara o novom dugoročnom budžetu koji će oblikovati EU u narednim godinama.

Izvor: EurActiv.rs

Najnovije