Arhiva: U fokusu

Fon der Lajen: Bolja budućnost Srbije je u EU, ostaje još dosta posla

Fon der Lajen: Bolja budućnost Srbije je u EU, ostaje još dosta posla

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali da je ostalo dosta posla na njenom evropskom putu.

 "Bolja budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. Dosta posla je pred nama, moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak", rekla je Fon der Lajen i dodala da je prevazilaženje pandemije jedan deo koji nije dovoljan, kao i da su potrebne strateške investicije koje će obezbediti trajan oporavak.

Fon der Lajen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su 30. septembra u u mestu Donje Međurovo, kod Niša, prisustvovali početku radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Кoridoru 10, a potom i potpisivanju ugovora između Koridora Srbije i konzorcijuma Štrabag o izgradnji prve faze auto-puta mira na deonici Merošina - Merošina 1.

"Zaista neverovatna stvar, on povezuje sa Austrijom i Grčkom i to je zaista pokretač za privredu Srbije, za trgovinu, za investicije. Ovo je ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji i zaista mi povezujemo Evropu", rekla je ona.

"Većina mladih u Srbiji zaslužuje zeleniju, prosperitetnu i digitalnu budućnost, a na tome zajedno radimo", izjavila je predsednica EK.

EU, dodala je, može da obezbedi još 600 miliona evra za ovu godinu, ali je na Srbiji da radi na kvalitetu projekata.

Fon der Lajen je istakla da je potrebno više integracija u regionu Zapadnog Balkana i dodala da se nada da će svih šest država oformiti zajedničko tržište koje je od ključnog značaja za uspeh ekonomskog i investicionog plana i napredak u evrointegracijama.

Rekla je da je ona zagovornik članstva Srbije u EU i pohvalila državu za ostvarene reforme te dodala da podržava ambiciju da se što pre otvore novi klasteri u pristupnim pregovorima.

Predsednik Vučić rekao je da će modernizaciju i rehabilitaciju pruge Niš-Brestovac u dužini od 23 kilometra EU bespovratno finansirati sa 45 miliona evra što je 75 odsto od neophodne sume od 59 miliona evra. Planirano je da radovi budu završeni u junu 2023.

On je rekao da to za Srbiju "ogroman novac i podstrek jer je ta pruga važna i za Srbiju i Evropu".

"Pruga će spojiti Beč, Beograd, Niš, Skoplje, Solun, Atinu, a za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem i Severnom Makedonijom i Grčkom i to će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja centralnu Evropu sa jugom, jug i sever Evrope", rekao je Vučić.

Dodao je da će vozovi na toj pruzi koji se sada kreću brzinom od 26 do 40 kilometra na sat posle rehabilitacije pruge postići brzinu do 120 kilometara.

On je rekao da se uveliko vode razgovori za prvu deonicu za rekonstrukciju pruge između Beograda i Niša, dugu 243 kilometra, od čega će se  230 raditi zajedno sa Evropskom komisijom, a da je ukupna vrednost radova 1,8 milijardi evra i da će ogromna finansijska sredstva bespovratnoto dati EU.

Kada se završi modernizacija te pruge od Beograda do Niša će se putovati, kako je rekao dva sata ili dva sata i 15 minuta sati od centra do centra što je teško postići i autom.

Pruga Niš-Brestovac deo je pruge Niš-Preševo i pripada južnom delu panevropskog drumskog i železničkog Koridora 10, koji vodi od Salcburga, preko Zagreba, Berograda i Skoplja, do Soluna.

Vučić je rekao da je mnogo kritikovan zbog izgradnje Auto-puta mira od Niša do Prištine, za čiju je prvu deonicu Merošina-Merošina 1 od 5,5 kilometra danas potpisan ugovor o gradnji sa kompanijom Štrabag, "zbog povezivanja sa Albancima".

"Mislim da je taj autoput od suštinskog značaja za Srbe, Albance i za buduće odnose. Važno je da će taj put biti spas za Prokuplje danas je potpisan ugovor o izgradnji prvih 5,5 kilometara, a ukupno 33 kilometra do Pločnika i Bevoljina, a vrednost je 225 miliona evra, gde nam EU plaća 41 milion evra", rekao je Vučić.

Dodao je da je "to novac poreskih obveznika EU zbog čega dugujemo zahvalnost, a da put prolazi kroz teritoriju dve relativno siromašne opštine u koje treba da dovedemo investitore".

"Investitori neće da dođu ako nema auto-puta, a onda moramo da dovedemo i gas i da rešimo bezbroj problema u industrijskim zonama i tada ti ljudi mogu da žive gde su živeli stotinama godina", rekao je Vučić.

Istakao je da duguje zahvalnost predsednici EK Ursuli fon der Lajen i što je došla u Niš jer taj grad "postaje mnogo važan jer je centar auto-puta prema Sofiji, Skoplju, Prištini".

"Niš je balkanska raskrsnica i središte balkanskih koridora. Još mnogo moramo da uložimo u Niš da bi mogao da stigne i prestigne Novi Sad i Beograd", rekao je Vučić.

Izvor: Euractiv

Najnovije