Arhiva: U fokusu

Samit u Zagrebu - o čemu smo govorili 2000. godine?

Samit u Zagrebu - o čemu smo govorili 2000. godine?

Pre tačno 21 godine u Zagrebu, Evropska unija i države Zapadnog Balkana poslale su zajedničku poruku - vreme je da demokratija pobedi. Susret koji se održao u novembru označio je okretanje regiona novoj, boljoj budućnosti, dajući šansu državama da postanu deo evropske zajednice. Održani Samit u Zagrebu bio je značajna polazna tačka ne samo za približavanje država regiona Uniji, već i za izgradnju boljih međususedskih odnosa nakon završenog građanskog rata u regionu. Na Samitu je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija uključena u Proces stabilizacije i pridruživanja, odlukom o početku rada Zajedničke konsultativne grupe koju su činili predstavnici Komisije EU i vlasti SRJ.

Na Samitu je usvojena Deklaracija koju su potpisali predstavnici Savezne Republike Jugoslavije, Makedonije, Albanije i Hrvatske. Pristupanje i približavanje Uniji nije bio jedini cilj održanog Samita. Jedan od prioriteta bilo je jačanje regionalne saradnje između država i uspostavljanje partnerstva kako bi se postojeći međudržavni odnosi unapredili. Predviđeno je i uspostavljanje diplomatskih odnosa između država koje su ih prekinule usled dešavanja devedesetih godina. Evropska unija je u Deklaraciji i zvanično potvrdila svoju želju da doprinese učvršćivanju demokratije i odlučno podrži proces pomirenja. Još jednom je potvrđena evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, kao i status potencijalnih kandidata za članstvo u Uniji.  

Proces stabilizacije i pridruživanja za države regiona predstavljao je neophodan okvir za sprovođenje institucionalnih reformi, uz dosezanje demokratskih standarda potrebnih za pristupanje Uniji. Deklaracijom je predviđeno i uspostavljanje političkog dijaloga između država regiona, stvaranje regionalne zone slobodne trgovine, kao i bliža saradnja u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova uz jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i prekograničnog kriminala.

Od tadašnjih pet (danas šest) država koje su bile deo prvog Zagrebačkog samita, samo je Hrvatska postala članica Evropske unije. Hrvatska je te 2013. godine poručila da će biti podrška uspešnijoj evropskoj integraciji regiona. Zategnutost odnosa među državama Zapadnog Balkana, neretko se sa međudržavnog preslikavala na evropski nivo, a tromost u sprovođenju demokratskih reformi dodatno je otežala put ka Uniji. 

Poslednji Samit EU - Zapadni Balkan održan je u oktobru 2021. godine, tokom slovenačkog predsedavanja, na kome je usvojena Deklaracija kojom je ponovo potvrđena evropska perspektiva regiona i  nedvosmislena podrška Unije u procesu pristupanja.

Foto: bbc.com

 

Najnovije