Arhiva: U fokusu

Nove preporuke za putovanja unutar EU

Nove preporuke za putovanja unutar EU

Članice Evropske unije dogovorile su se 25. januara o koordinisanom pristupu koji će olakšati bezbedno i slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije kovida-19, a nove preporuke počeće da se primenjuju 1. februara.

Ministri EU su se dogovorili da mere protiv širenja zaraze treba da budu primenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regionu iz kojeg dolazi. Izuzetak su "tamno crvene" oblasti u kojima je visok nivo cirkulacije virusa.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni kovid sertifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni kovid sertifikat ne bi trebalo da budu izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja.

"To će znatno pojednostaviti pravila koja se primenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides i komesar za pravdu Didije Rejnders pozvali su članice da primene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU ključni za bezbedno putovanje.

"Bliska koordinacija na nivou EU je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcionisanje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se obezbedila jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU", navodi se u zajedničkom saopštenju komesara.

Dodali su da je do sada izdato više od 1,2 milijardi kovid sertifikata i da su članice EU danas potvrdile da posedovanje tog dokumenta treba da bude dovoljno za putovanje tokom pandemije.

Savet EU je saopštio da će od 1. februara period važenja sertifikata o vakcinaciji biti ograničen na 270 dana od poslednje primljene doze.

Članice EU mogu da prihvate i vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili Svetska zdravstvena organizacija.

PCR test ne sme da bude stariji od 72 sata, a brzi antigenski test važi 24 sata. Potvrdu o oporavku od bolesti moguće je dobiti ako je prošlo najviše 180 dana od prvog pozitivnog testa.

Od onih koji nemaju kovid sertifikat može se zahtevati da urade test pre putovanja ili najkasnije 24 sata po dolasku.

Zadržan je mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Nova preporuka data je usled značajnog povećanja stope vakcinacije i brzog uvođenja digitalnog kovid sertifikata EU.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Izvor: Euractiv.rs

Najnovije