Arhiva: Važno je

Kosovo uspešeno okončalo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju

Kosovo uspešeno okončalo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju

Danas su u Prištini uspješno okončani pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i Kosova.

U trećoj, posljednoj rundi pregovora kojom su zajednički predsjedavali glavni pregovarač Evropske unije Žan Erik Pake, direktor Direktorata za proširenje, i kosovski glavni pregovarač Vljora Ćitaku, ministar za evropske integracije,dva tima su uspješno postigli dogovor o cjelokupnom tekstu SSP-a u skladu sa opredeljenjima koje je komesar File predstavio u prošlogodišnjoj strategiji proširenja.

U prisustvu kosovskog premijera, Hašima Tačija, oba pregovarača su izrazila svoje zadovoljstvo rezultatom.

Direktor Direktorata za proširenje, Žan Erik Pake je izjavio: „Želio bih da odam priznanje na teškom poslu i profesionalizmu sa kojim je kosovski pregovarački tim radio na Sporazumu. Pregovori o SSP su bili veoma intenzivni. Tokom ovog procesa Kosovo je pokazalo političku zrelost kao i dobre tehničke kapacitete za pregovaranje o kompleksnim pitanjima.Ovaj sporazum pruža jasnu evropsku perspektivu za Kosovo."

Ministar Vljora Ćitaku je izjavila "da će nakon stupanja na snagu SSP-a Evropska unija će u potpunosti liberalizovati tržište EU za kosovske proizvode dok će Kosovo još neko vreme nastaviti da štiti nekoliko specifičnih kategorija proizvoda ".

SSP je sveobuhvatan i obuhvata odredbe o trgovini, političkom dijalogu, pravosuđu, slobodi i bezbjednosti, kao i veliki broj ostalih političkih oblasti. Sporazum će usidriti Kosovo u glavne tokove odnosa između EU i Zapadnog Balkana.

 

(Preuzeto sa sajta Radio Slobodna Evropa)

Najnovije