Albanija na pravom putu za dobijanje statusa kandidata
Arhiva: Važno je

Albanija na pravom putu za dobijanje statusa kandidata

06.05.2014.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File je na svojoj balkanskoj turneji danas u Tirani izjavio da postoji dobra volja za integraciju Albanije u EU, možda, već u junu za kada je najavio još jedan sastanak na vrhu u glavnom gradu Albanije, objavio je albanski portal “Tajm”.

“Naš ponovni dolazak u Tiranu radi razgovora na visokom nivou potvrđuje našu spremnost da zajedno radimo na integrativnim procesima Albanije na putu ka EU, čime se povećavaju šanse Albanije da u junu dobije status kandidata”, rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edi Ramom.

Ovo je drugi sastanak na visokom nivou predstavnika EU i Albanije.

- Naglasio sam da konfrontacija ne pomaže integraciji vaše zemlje - rekao je File koji je danas, posle Beograda došao u specijalnu posetu Tirani.

- Posle današnje posete sam još više ubeđen da su vlada i opozicija usmerene ka postizanju tog nacionalnog cilja i tražim da pokažete duh razumevanja i kompromisa kako biste se suprotstavili izazovima integreacije koji stoje pred Albanijom - rekao je File.

Prema njegovim rečima, “države članice EU su prošle godine priznale dostignuća Albanije i dali joj jasnu perspektivu na putu ka EU. Sada je na Albaniji da nastavi započetim putem. Na vašoj zemlji je da pojača napore u sprovođenju i za završetak reformi koje su sada na prelomnoj tački kao što je jačanje pravne države, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforma sudstva”, rekao je.

- Verujem da će dodatno angažovanje pomoći Albaniji na ispunjenju njene agende u napredovanju ka EU. Sa premijerom smo se dogovorili da se u junu ponovo nađemo u Tirani na sastanku na visokom nivou. Snažno verujem da je budućnost Albanije u EU i nastavićemo da joj pomažemo da u to ubedi zemlje članice - rekao je File.

Na pitanja novinara u vezi sa optužbama bivšeg premijera Beriše komesar je kratko rekao: “Nisam na listi prijatelja na Fejsbuku gospodina Beriše ali vas uveravam da sam prijatelj Albanije i Albanaca. To je sve što mogu da kažem”.

 (Preuzeto sa sajta Blica)