Arhiva: Važno je

Albanija na pravom putu za dobijanje statusa kandidata

Albanija na pravom putu za dobijanje statusa kandidata

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File je na svojoj balkanskoj turneji danas u Tirani izjavio da postoji dobra volja za integraciju Albanije u EU, možda, već u junu za kada je najavio još jedan sastanak na vrhu u glavnom gradu Albanije, objavio je albanski portal “Tajm”.

“Naš ponovni dolazak u Tiranu radi razgovora na visokom nivou potvrđuje našu spremnost da zajedno radimo na integrativnim procesima Albanije na putu ka EU, čime se povećavaju šanse Albanije da u junu dobije status kandidata”, rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edi Ramom.

Ovo je drugi sastanak na visokom nivou predstavnika EU i Albanije.

- Naglasio sam da konfrontacija ne pomaže integraciji vaše zemlje - rekao je File koji je danas, posle Beograda došao u specijalnu posetu Tirani.

- Posle današnje posete sam još više ubeđen da su vlada i opozicija usmerene ka postizanju tog nacionalnog cilja i tražim da pokažete duh razumevanja i kompromisa kako biste se suprotstavili izazovima integreacije koji stoje pred Albanijom - rekao je File.

Prema njegovim rečima, “države članice EU su prošle godine priznale dostignuća Albanije i dali joj jasnu perspektivu na putu ka EU. Sada je na Albaniji da nastavi započetim putem. Na vašoj zemlji je da pojača napore u sprovođenju i za završetak reformi koje su sada na prelomnoj tački kao što je jačanje pravne države, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, reforma sudstva”, rekao je.

- Verujem da će dodatno angažovanje pomoći Albaniji na ispunjenju njene agende u napredovanju ka EU. Sa premijerom smo se dogovorili da se u junu ponovo nađemo u Tirani na sastanku na visokom nivou. Snažno verujem da je budućnost Albanije u EU i nastavićemo da joj pomažemo da u to ubedi zemlje članice - rekao je File.

Na pitanja novinara u vezi sa optužbama bivšeg premijera Beriše komesar je kratko rekao: “Nisam na listi prijatelja na Fejsbuku gospodina Beriše ali vas uveravam da sam prijatelj Albanije i Albanaca. To je sve što mogu da kažem”.

 (Preuzeto sa sajta Blica)

Najnovije