Arhiva: Važno je

EU: Crna Gora okončala skrining za sva poglavlja

EU: Crna Gora okončala skrining za sva poglavlja

Evropska komisija i Crna Gora okončale su skrining za sva poglavlja u pregovorima o članstvu te zemlje u EU, odnosno upoznavanje vlasti u Podgorici sa pravnom tekovinom, propisima i zakonima Unije, saopšteno je u Briselu. Crna Gora je počela skrining ili analitički pregled usklađenosti zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i Srbija, pre formalnog početka pregovora, pošto je krajem 2011. u načelu dato zeleno svetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa tom zemljom u junu 2012.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, saopštio je da je sa Crnom Gorom okončan skrining i dodao da je to povoljna vest vezano za tu zemlju, "jer se u slučaju Crne Gore došlo do važne vododelnice kad je reč o postupku koji tu zemlju vodi ka članstvu (u EU)". 

Stano je naglasio da je skrining veoma bitan jer je to deo postupka koji vodi članstvu, a trenutno Evropska komisija već, pod nadzorom zemalja članica EU, pregovara o nekim poglavljima.

Crna Gora je u decembru prošle godine počela pregovore o ključnim poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, temeljnih sloboda, nezavisnosti pravosuđa i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.

Predstavnik za štampu evropskog komesara Filea je istakao da se u idućem razdoblju očekuje da budu otvoreni pregovori o svim poglavljima, što, kad se ceo postupak okonča, vodi Crnu Goru na prag članstva u EU.

Hrvatska, koja je polovinom prošle godine postala članica EU, o članstvu je pregovarala skoro šest godina.

Glavni kandidati za novog predsednika Evropske komisije, Žan-Klod Junker i Martin Šulc, nedavno su izjavili da ulaska novih zemalja u članstvo EU neće biti najmanje još pet godina, dakle tokom mandata nove Evropske komisije.

Obrazloženje je da EU najpre mora da prebrodi krizu i da se preustroji da bi institucionalno i ekonomski-socijalno bila u stanju da primi nove članice.

Evropski parlament je u februaru ove godine u rezoluciji naglasio da, u slučaju Crne Gore, kad EU traži rezultate u primeni poglavlja 23 i 24 u pregovorima očlanstvu s Briselom koja se tiču vladavine prava, "nije u pitanju samo primena, već da se promeni način poimanja".

Evropski parlamentarci su podvukli da "primena treba da bude tačno to što ona znači, a to je da se promeni odnos države i građana… jer država je tu za građane, mora biti za građane, a ne za druge svrhe".

(Preuzeto sa Euractive.rs)

Najnovije