Arhiva: Važno je

Mogerini: Nastaviti politiku proširenja

Mogerini: Nastaviti politiku proširenja

Politiku proširenja Evropske unije treba nastaviti zbog stabilnosti, bezbednosti i ekonomskog boljitka, rekla je 2. septembra šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini u Evropskom parlamentu i najavila poseban sastanak zvaničnika Italije, Srbije i Albanije. Mogerini je ukazala da je izgradnja gasovoda Južni tok i politički problem zbog krize u Ukrajini, ocenivši da bi taj gasovod doprineo energetskoj bezbednosti EU ali da se pri njegovoj izgradnji moraju poštovati i tehnički i politički uslovi. Ona je govoreći o odnosima sa Rusijom ocenila da je strateško partnerstvo s tom zemljom obustavljeno, pre svega zbog volje Rusije i posledica na terenu.

Mogerini je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavila program italijanskog predsedavanja EU i predočila da je prilikom nedavne posete Zapadnom Balkanu uočila snažnu volju vlasti u Beogradu i Prištini da se njihov dijalog nastavi i da se sprovede ono što je dogovoreno.

Takođe je ocenila da su vlasti u Tirani poslednjih meseci ispoljile "neverovatnu volju za sprovođenje reformi", što je i nagrađeno odlukom EU da toj zemlji dodeli status kandidata za članstvo.

Mogerini koja je 30. avgusta imenovana za novu visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, podvukla je da je proširenje "ključni evropski projekat" koji treba nastaviti, napomenuvši da napredak na tom putu zavisi od uspeha reformi u zemljama kandidatima za članstvo.

Šefica italijanske diplomatije je ukazala i na to da je izgradnja gasovoda Južni tok "i politički problem, budući da su se političke prilike i okolnosti promenile zbog ruske agresije na Ukrajinu".

Ona je podvukla da bi Južni tok znatno ojačao energetsku bezbednost EU, predočivši da se u izgradnji tog gasovoda moraju poštovati i tehnički, i politički uslovi.

Mogerini je ukazala na važnost oktobarskih izbora u BiH za nastavak reformi i promene ustava te zemlje što bi omogućilo da BiH podnese "uverljiv zahtev za kandidaturu za članstvo" u EU. Ona je međutim dodala da ne zna šta će se desiti u Bosni, a "veruje i da bi to tamošnji narod želeo da zna".

Ministarka spoljnih poslova Italije je rekla da je nužna politička volja u Makedoniji "i još nekim zemljama" da bi se rešio spor Skoplja i Atine oko naziva Makedonije koji traje skoro četvrt veka, primetivši da napori UN i dalje ne daju rezultate.

Izvor: EurActive.rs

Najnovije