Arhiva: Važno je

Novi komesar o planu proširenja EU

Novi komesar o planu proširenja EU

Novoizabrani komesar za proširenje i istočno susedstvo EU Johanes Han u Evropskom parlamentu obrazložiće danas kako namerava da vodi politiku proširenja.

On je ranije izjavio da je politika proširivanja "motor reformi, ali tako da svaka zemlja postane članica EU samo ako je za to potpuno spremna".

Prijema novih članica u EU u idućih pet godina neće biti, naveo je Han koji će u Spoljnopolitičkom odboru EP dati i svoje vidjenje politike susedstva, koja je sada snažno usredsredjena na ukrajinsku krizu.

Han je, po ustaljenom postupku, već unapred odgovorio na pet pitanja poslanika Evropskog parlamenta i rekao da prilikom odlučivanja o ulasku neke zemlje u članstvo EU "kvalitet mora ići ispred brzine".

Sstaviše, podvukao je Han, "naši gradjani moraju 'svariti' ulazak 13 zemalja u članstvo u poslednjih deset godina, a novih ulazaka u članstvo EU neće biti u idućih pet".

Dodao je da se "nužne duboke reforme mogu sprovesti samo postepeno, uz našu snažnu podršku".

Novoizabrani komesar EU za proširivanje je podvukao da je on, "u pogledu ključnih poglavlja vladavine prava, rešen da pojača politički dijalog na visokom nivou i angažovanje s tim zemljama, i da se za podstrek reformama iskoriste sve mogućnosti (EU fonda) IPA Dva".

Han je podvukao da je "nezavisno i profesionalno sudstvo ključno za delovanje vladavine prava, a suštinski je važno i da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, uz jasne rezultate u istrazi, pokretanje optužnica i primerene presude".

"Temeljna prava moraju biti potpuno poštovana u praksi, a ne samo u zakonima... uz uključivanje u društvo manjinskih grupa i sprečavanje diskriminacije - što će, kao prvenstveno važno, biti predočeno i u našim godišnjim izveštajima", objasnio je budući komesar za proširivanje.

"Mi moramo sve usredsrediti prvenstveno na nova radna mesta, rast i investicije i ključne strukturne reforme", rekao je Han, naglasivši da će "veća sredstva iz IPA Dva biti usmerena tim ciljem, a, zajedno s medjunarodnim finansijskim organizacijama, radićemo da se uveća naš podstrek reformama".

Han je istakao da će raditi i na tome da se popravi način na koji EU pomaže zemljama koje se pripremaju za prijem, da dostignu ekonomska merila EU i da, "onako kako EU bitno menja poluge svog rukovodjenja ekonomijom, i zemljama koje idu ka EU pruži vanredne poluge za reforme".

 

Izbor: B92

Najnovije