Arhiva: Važno je

Evropski parlament izabrao Junkerovu komisiju

Evropski parlament izabrao Junkerovu komisiju

Evropski parlament je sa 423 glasova za, 209 protiv i 67 uzdržanih, dao snažnu podršku novom sastavu Evropske komisije koju predvodi Žan-Klod Junker. Junker sada može započeti svoj mandat 1. novembra 2014.

"Nakon dugog demokratskog putovanja, moj tim je danas prešao liniju cilja. Počastvovan sam što je Komisija dobila demokratsku podršku Evropskog parlamenta”, rekao je Junker.

"Sada je vreme da zavrnemo rukave i prionemo na posao: da pokrenemo oporavak ekonomije, da stvorimo bolja i brojnija radna mesta, da se pozabavimo zabrinutošću mladih Evropljana u pogledu bolje budućnosti, da zaštitimo najugroženije u našem društvu i da se uhvatimo u koštac sa geopolitičkom situacijom koja se rapidno pogoršava. Zajedno ćemo uspeti u ovome”, dodao je novoizabrani predsednik Evropske komisije.

Nakon saglasnosti Evropskog parlamenta, Evropski savet će zvanično imenovati Evropsku komisiju, u skladu sa članom 17(7) Ugovora EU.

Glasanje predstavlja poslednji korak u procesu koji vodi uspostavljanju nove Evropske komisije.

Nakon prve sveevropske izborne kampanje, Evropski savet je 27. juna Parlamentu predložio Žana-Kloda Junkera za predsednika Komisije. Evropski savet je potom uzeo u obzir rezultate izbora za Evropski parlament, kako je propisano članom 17(7) Ugovora Evropske unije.

Junker je 15. jula bio izabran u Evropskom parlamentu većinom od 422 glasa (bila mu je potrebna većina od 376 glasova), na osnovu Političkih smernica koje je predstavio Parlamentu.

Nakon izbora Junkera i intervjua sa kandidatima za pozicije komesara, novoizabrani predsednik je odabrao i ostale članove komisije. Konačna lista budućih komesara je zatim 5. septembra bila dogovorena između novoizabranog predsednika i Saveta.

Novoizabrani predsednik Junker je predstavio svoj tim i raspodelu resora 10. septembra, nakon čega su usledila pojedinačna saslušanja budućih komesara pred relevantnim komitetima Evropskog parlamenta.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najnovije