Proširenje EU nije opterećenje
Arhiva: Važno je

Proširenje EU nije opterećenje

13.11.2014.

Nekadašnji evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen apelovao je da Evropa učini nešto protiv umora od proširenja. Ferhojgen kaže da taj proces nije bio opterećenje za stare članice, već da su koristi imali svi.

"Potrebno je učiniti nešto protiv umora od proširenja. Treba jasno reći da taj proces nije bio opterećenje za stare članice, već da su koristi imali svi. Treba reći evropskim zemljama koje još nisu deo evropske integracije da mogu da postanu", izjavio Ferhojgen na Tatra samitu u Bratislavi.

Evrokomesar koji je pripremio do sada najveće proširenje Unije na 10 novih država, od toga osam postkomunističkih, 2004. godine, naglasio je da je to proširenje predstavljalo veliki uspeh.

"Zato nisam bio sretan kada je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saopštio da u narednih pet godina neće biti nikakvog daljeg proširenja", rekao je Ferhojgen.

Nekadašnji nemački evrokomesar dodao je da bi EU morala da bude svesna da je verodostojna i jasna evropska perspektiva najbolji instrument za obezbeđenje mira, demokratije i pravila pravne države.

Ferhojegn je zaključio da je upravo taj nedostatak jasne evropske perspektiva jedan od razloga zašto EU ima probleme u politici Istočnog partnerstva zamišljenog kao proces približavanja bivših sovjetskih republika, a prvobitno i Rusije ako bi to htela, evropskim standardima, preko reformi i ekonomske saradnje sa Unijom.

Izvor: B92