Arhiva: Važno je

Savet za spoljne poslove dogovorio novi pristup za Bosnu

Savet za spoljne poslove dogovorio novi pristup za Bosnu

Savet za spoljne poslove EU postigao je dogovor o novom pristupu prema Bosni i zadužio komesara Johanesa Hana da obezbedi da se rukovodstvo Bosne pisanim putem obaveže na reforme koje zahteva EU, obećavši da će nakon toga doneti odluku o stupanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu, navodi se u saopštenju nakon sastanka Saveta.

„Savet za spoljne poslove se složio oko novog pristupa prema Bosni i Hercegovini, bez promene uslova za pristupanje EU, što podrazumeva i primenu presude u slučaju Sejdić-Finci na ustav”, ističe  se u saopštenju.

„Savet je pozvao visoku predstavnicu i komesara Hana da se angažuju kako bi osigurali da se rukovodstvo BiH pisano obaveže na sprovođenje reformi koje zahteva pristupanje EU.

„Čim predsedništvo BiH bude preuzelo ovu obavezu i čim je potpišu politički lideri BiH i podrži parlament, Savet će doneti odluku o stupanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu”, dodaje se u saopštenju.

„Novi početak za Bosnu i Hercegovinu i EU je moguć. Mi smo spremni za saradnju. Spremni smo da istom merom uzvratimo onog trenutka kada obaveza bude usvojena u parlamentu”, izjavila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

„Ovo može biti prekretnica na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji”, dodala je.

Savet je takođe raspravljao o situaciji u Siriji, Iraku i pretnjama ISIL-a.

"Ministri su sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju, Stafanom de Misturom, razmenili stavove o krizi u toj zemlji.

EU je u potpunosti posvećena pružanju podrške njegovim naporima za postizanje strateške deeskalacije nasilja kao osnove za širi politički proces", ističe se u saopštenju i dodaje da je EU  spremna da pruži konkretnu podršku razvoju predloga o zamrzavanju sukoba u Alepu i šire.

„Sve države članice EU i Evropska unija u celini su, na ovaj ili onaj način, uključene u borbu protiv Daeša. Svi naporno radimo na pružanju podrške iračkoj vladi”, rekla je Mogerini, dodajući da će naredne nedelje posetiti Bagdad i Erbil.

Zaključci Saveta o Bosni i Hercegovini

Konačno saopštenje za medije će biti dostupno ovde.

Izvor: Delegacija EU u RS

Najnovije