Proširenje uz uslovljavanje
Arhiva: Važno je

Proširenje uz uslovljavanje

06.01.2015.

Letonija će tokom svog rukovođenja EU voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uslovljavanja, piše u danas objavljenom programu letonskog predsedavanja.

Letonija uviđa strateški značaj politike proširenja i tokom predsedavanja će se truditi da unapredi tekuće pregovore sa Srbijom, Crnom Gorom i Turskom, navodi se u 36 stranica dugačkom dokumentu u kome se proširenje pominje u svega nekoliko redova, dok je veći deo teksta posvećen planovima za ekonomsku i političku konsolidaciju EU.

"Predsedavanje će voditi politiku proširenja zasnovanu na principu uslovljavanja i individualnim zaslugama zemalja kandidata na ispunjavanju zadatih kriterijuma", piše u programu, uz napomenu da će isti kriterijum biti primenjen i na ostale zemlje zapadnog Balkana koje teže ulasku u EU.

Za četvrtak je u Rigi najavljen ključni sastanak političkog rukovodstva s najvišim predstavnicima Evropske komisije, što podrazumeva i prisustvo predsednika Žan-Kloda Junkera i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini.

Na tom sastanku će biti održan i poseban panel o susedskoj politici i pregovorima o proširenju u kome će učestvovati Federika Mogerini, evropski komesar zadužen za ovu oblast Johanes Han i letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

Izvor: B92