Imenovan novi šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini
Arhiva: Važno je

Imenovan novi šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini

19.01.2015.

Savet za spoljne poslove danas je imenovao Lars-Gunnara Wigemarka za specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini. Takođe, gospodin Wigemark će preuzeti funkciju šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Lars-Gunnar Wigemark trenutno obavlja funkciju šefa Delegacije Evropske unije u Pakistanu i ima više od trideset godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama. Radio je u diplomatskim misijama, uključujući Moskvu i Vašington, te na velikom broju pitanja, među njima i kao šef Jedinice za bezbednosnu politiku u Evropskoj komisiji te u saradnji u  razvoju i upravi.

Na ovoj dužnosti, Lars-Gunnar Wigemark nasleđuje Petera Sorensena, koji ju je obavljao od 1. septembra 2011. godine. Dužnost u Bosni i Hercegovini će preuzeti 1. marta 2015. godine.

Povodom ovog imenovanja, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini je izjavila: “Evropska unija je posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Stručnost gospodina Wigemarka će biti važan doprinos za naš angažman u BiH kao i za spoljne poslove EU”.

Izvor: EU info centar